Nomenen la Muixeranga d'Algemesí 'Ambaixadora' dels Xiquets de Valls

Aquesta agrupació és un dels elements patrimonials més coneguts i segurament el més representatiu del municipi valencià

19 mayo 2017 22:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les dues colles castelleres vallenques han nomenat la Muixeranga d’Algemesí Ambaixadora dels Xiquets de Valls per a la temporada 2015, distinció que rebrà dissabte 20 de juny.

La Muixeranga ha estat considerada l’antecedent immediat del fet casteller i es tracta de la pervivència de l’antic ball de valencians. Com els castells, també compta amb la distinció de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Dins els actes de la Festa Major de Sant Joan de Valls i com a preàmbul de les dues primeres actuacions a la plaça del Blat, dissabte 20 de juny a les 12.30 h, la Muixeranga d’Algemesí rebrà el reconeixement com a ‘Ambaixadora’ dels Xiquets de Valls 2015.

La proclamació de l’Ambaixador forma part de l’acord de les colles castelleres de la ciutat per treballar de forma conjunta amb l’Ajuntament, promocionar els valors del fet casteller, i reforçar la capitalitat de Valls com a ciutat bressol dels castells i quilòmetre zero del món casteller. Posteriorment, dins el mateix acte i un cop nomenada Ambaixadora, la Muixeranga oficiarà el sorteig de l’ordre de la Diada de Sant Joan a Valls. Les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls aixecaran els seus pilars com a homenatge a la Muixeranga.

La Muixeranga és un dels elements patrimonials més coneguts i segurament el més representatiu d’Algemesí. Es tracta d’un conjunt de torres humanes i de quadres plàstics acompanyats de la seva música característica interpretada per dolçaines i tabalets. Les primeres constatacions documentals situen la Muixeranga el 1723 a Algemesí.

A més d’un ball preliminar de quatre temps en què els components es posen en dues files, la Muixeranga consisteix a aixecar torres humanes entre les quals figuren l’anomenada Alta, que pot arribar als sis pisos, el Pinet o pilar acabat amb creu en lloc de l’aleta, i altres modalitats variades. També els muixeranguers fan figures plàstiques com la Maria, el Guió, l’Altar, l’Aranya o l’Enterrament entre d’altres, amb una marcada simbologia religiosa.

Després de segles d’existència, la Muixeranga estigué a punt de desaparèixer en deixar de sortir la vespra de la festa el 1973. Però en 24 hores trenta homes constituïren una agrupació per perpetuar la tradició l’endemà, el dedicat a la Mare de Déu de la Salut.

Comentarios
Multimedia Diari