Només el 21,4% de la militància de l'ANC vota el secretariat nacional

L'Assemblea Nacional Catalana escull les 77 persones que pilotaran l'entitat independentista i que alhora, en el plenari del 21 de maig, decidiran qui serà el proper president

19 mayo 2017 19:21 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un total de 7.247 socis, que representen el 21,4% dels 33.817 membres de ple dret, van participar ahir a les eleccions al secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els votants escolliren les 77 persones que pilotaran l’entitat i que, al seu torn, decidiran qui serà el proper president al plenari del proper dissabte 21 de maig. L’ANC va habilitar 133 seus electorals tot i que 3.362 socis van optar per votar de forma telemàtica. La militància de l’ANC escollí ahir els 77 membres –se’n presentaven 139– que configuraran el secretariat nacional de l’entitat els propers dos anys.

Les eleccions al secretariat d’aquest any s’han produït després de diverses polèmiques: la polarització de les candidatures, articles conjunts, acusacions creuades d’exdirigents i la intervenció de la junta electoral n’han estat els últims episodis. De fet, un dels més polèmics va ser la decisió inicialment de la junta de tombar les candidatures de l’editor Quim Torra i del dissenyador Jordi Calvís per incompatibilitats polítiques: dirigir el Centre d’Estudis Contemporanis, a designació del Govern, i no haver renunciat formalment a ser membre de la llista de la CUP per Lleida el 27-S. Després de presentar al·legacions, la junta electoral va rectificar a última hora i va acceptar les candidatures.

L’entorn de Calvís i Torra va argumentar llavors que precisament l’actual president de l’entitat, Jordi Sánchez, va ser escollit ara fa un any a principis de maig i no va cessar del seu càrrec d’adjunt al Síndic fins a finals del juny, segons el Diari Oficial de la Generalitat.

Entremig, l’assemblea general ordinària de l’ANC a Manresa, del diumenge 17 d’abril, va modificar alguns aspectes de funcionament intern per presentar-se a les eleccions. I un dels canvis que va prosperar va ser declarar incompatible un candidat si era càrrec de Govern, i no «alt càrrec» com s’havia especificat els darrers anys.

Torra i Calvís són dos dels 23 candidats que van signar a principis de maig un article conjunt en què instaven la societat civil a tornar a ser «punta de llança» de l’independentisme cívic. També hi havia entre els signants, l’exdiputat de la CUP Antonio Baños, l’historiador Agustí Alcoberro o dirigents de l’actual secretariat com Josep Sabaté, coordinador de mobilitzacions, i la nord-americana Liz Castro, al capdavant d’Internacional.

Comentarios
Multimedia Diari