Obama expressa davant el rei Felip VI que els Estats Units volen una relació amb una Espanya 'unida i forta'

Fonts de la Generalitat atribueixen les manifestacions del president nord-americà a les pressions que ha rebut per part del govern espanyol

19 mayo 2017 21:48 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest dimarts davant Felip VI que els Estats Units estan profundament compromesos a mantenir la relació amb "una Espanya forta i unida", una afirmació que els mitjans que han cobert la compareixença han interpretat com una referència directa a la situació a Catalunya. Obama ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa conjunta amb el rei Felip VI, amb qui s'ha reunit durant més de 30 minuts a la Casa Blanca en el marc de la gira oficial de quatre dies dels monarques espanyols als Estats Units.

Fonts de la Generalitat atribueixen les manifestacions del president nord-americà a les pressions que ha rebut per part del govern espanyol, que busca que els màxims mandataris dels països aliats donin suport a la seva política respecte a Catalunya, tal com va fer durant les visites d'Angela Merkel i David Cameron a La Moncloa.

Tots dos han comparegut de manera informal a la Sala Oval de la Casa Blanca per explicar els temes que han abordat en aquesta reunió, on segons han explicat han parlat de les inversions i de les relacions bilaterals, així com de la seguretat i de la intel·ligència en la lluita contra el jihadisme, i la cooperació cultural i científica.

El rei Felip VI ha definit Espanya com "una de les nacions més antigues d'Europa" que té voluntat de "compartir el seu esforç" amb altres països. Obama, per la seva banda, ha destacat l'esforç de l'Estat per sortir de la crisi i ha apuntat que tots dos països tenen un ampli camí per recórrer en la cooperació.

El missatge que arriba just una setmana després que el president de la subcomissió d'Afers Europeus dels EUA, el republicà Dana Tyrone Rohrabacher, expressés davant una delegació de la Generalitat el seu suport al dret a decidir de Catalunya. Un criteri que ha reiterat aquesta setmana via twitter.

És la segona vegada que les autoritats espanyoles busquen una declaració de suport explícit del mandatari nord-americà per frenar el sobiranisme a Catalunya. La primera vegada va ser al gener del 2014, quan Obama va rebre Rajoy a la Casa Blanca. A la roda de premsa posterior que va oferir amb Rajoy, tot i la petició de la premsa espanyola perquè es pronunciés sobre aquesta qüestió, Obama es va limitar a parlar de la importància que l'Estat reduís l'atur i no va dir res sobre Catalunya.

Felip VI i Obama ja s'havien reunit a Nova York el 2014 en motiu del discurs que el cap d'Estat espanyol va fer davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. La visita oficial del monarca continua amb una trobada amb la Comissió d'Exteriors del Senat i dimecres oferirà un esmorzar amb empresaris nord-americans a la què també assistirà el ministre d'Exteriors, José Manuel Garcia Margallo.

Felip VI ja s'havia pronunciat anteriorment sobre la situació política a Catalunya el juliol d'aquest 2015 quan, en un acte a Barcelona, va reclamar respecte a la Llei com a marc de "convivència democràtica en pau i llibertat" i com a "font de legitimitat". Dies abans s'havia reunit amb Artur Mas a La Zarzuela -on el va rebre amb posat seriós- i posteriorment va confessar al president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, que veia l'actitud de Mas "irreconduïble".

Aquest dimarts el parlament belga ha debatut sobre el procés sobiranista a Catalunya. El belga és el sisè parlament que debat el cas català, després que en les darreres setmanes ho han fet també Irlanda, Dinamarca, Paraguai, Uruguai i els Estats Units.

Comentarios
Multimedia Diari