Oriol Pujol donà els diners d'Andorra al seu germà perquè 'l'incomodaven'

L'exsecretari general de CDC al·lega davant del jutge que va preferir que els gestionés Jordi Pujol fill perquè ell es dedicava a la política

19 mayo 2017 15:51 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’exdiputat de CiU i exsecretari general de CDC Oriol Pujol, fill de l’expresident de la Generalitat, assegurà ahir al jutge que investiga la família Pujol-Ferrusola que l’any 2010 va donar al seu germà Jordi els diners que tenia a Andorra perquè «l’incomodaven», en estar ficat en política. Oriol Pujol declarà ahir, amb la seva germana Marta, com a investigat a l’Audiència Nacional per donar explicacions sobre la fortuna que la família va acumular al Principat, i que tots dos segueixen atribuint a una herència del seu avi Florenci.

Segons fonts presents en la declaració, l’únic dels set fills de l’expresident que s’ha dedicat a la política i que va ser imputat fa només unes setmanes, va dir que en un moment donat va plantejar al seu germà Jordi que els diners l’incomodaven, davant la qual cosa aquest li va suggerir que fes una donació. Oriol va decidir llavors lliurar-li aquests diners i donar-li poders sobre el seu compte a Andorra, del qual, segons ell, no coneixia ni el saldo, i ho va fer mitjançant un escrit que va enviar a l’entitat bancària.

El seu advocat, Cristóbal Martell, li va preguntar si existia algun document acreditatiu d’aquesta operació, i ell va respondre que sí i que aquest document l’ha de tenir el banc.

L’exdiputat de CiU i exsecretari general de CDC, igual que la resta dels germans, va tenir des del 1992 un compte a l’entitat Andbank, on es van registrar ingressos per 955.254 euros. L’any 2010, com va passar també en el cas dels seus germans, es van transferir els fons a una altra entitat andorrana, el BPA, encara que després es va treure tot en efectiu, sense que se sàpiga el «destí final» dels diners, sosté el jutge.

Oriol Pujol defensà ahir la versió familiar que els diners provenien de l’herència del seu avi. El magistrat José de la Mata, però, li va fer veure diverses vegades que ningú de la família li ha aportat cap documentació que avali aquesta tesi.

El fill de l’expresident Jordi Pujol manifestà que el seu germà Jordi era qui s’encarregava de la gestió d’aquests diners, i era la persona que feia els ingressos en metàl·lic al seu compte, alguns dels quals procedien d’inversions. El seu pare, va dir, no sabia res d’aquests moviments bancaris.


Marta i Mireia
Marta Pujol defensà també la versió de l’herència i recordà que ella, amb altres germans, va regularitzar els diners el 2014, quan va sortir a la llum l’escàndol de la fortuna dels Pujol. Mireia, de la seva banda, va obrir el seu compte a Andorra el 1992, i s’hi van registrar ingressos i transferències per 757.708 euros. Després, el 2010, va traspassar d’Andbank a BPA 285.459 euros i 1.115.578 dòlars. També va usar una fundació de Panamà per ocultar-ne la titularitat fins que, el 2014, va regularitzar 1.072.767 euros. Mireia, fisioterapeuta que treballa com a autònoma, va reconèixer davant la jutge de Barcelona que havia regularitzat 1.072.000 euros que havia tingut ocults a Andorra, on es van multiplicar els 62 milions de pessetes que li corresponien del suposat llegat de l’avi.

El jutge observà que els ingressos en els comptes dels germans i la mare provenien «principalment» dels diferents comptes de Jordi Pujol fill a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser els germans Oleguer, Pere i Josep els que van fer ingressos. Va destacar que un «alt percentatge» dels fons que van entrar en els comptes ho van ser en efectiu, i que es desconeix el seu origen.

Comentarios
Multimedia Diari