Parlon demana trencar el vot si PSOE s'absté

Iceta advoca per treballar perquè el PSOE es mantingui en el "no"

19 mayo 2017 17:57 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La número dos del PSC, Núria Parlon, ha defensat avui una ruptura de vot al Congrés si el PSOE decideix abstenir-se per facilitar governar al PP, cosa que el líder del partit, Miquel Iceta, ha opinat que seria només "quedar bé" i ha advocat per treballar perquè el PSOE es mantingui en el 'no'.

Els dos candidats a les primàries per escollir el líder del PSC han participat avui en un diàleg organitzat pel Fòrum Cívic- Nou Cicle al Centre Cívic Cotxeres Borrell a Barcelona, davant més de dues-centes persones, en el que ha estat el primer debat entre els dos aspirants al lideratge del PSC en aquesta campanya.

Un debat en el qual ha estat present la crisi actual al PSOE després del convuls comitè federal de dissabte i la conseqüent dimissió del secretari general del partit, Pedro Sánchez.

Els dos candidats han coincidit a exigir que si el PSOE canvia la seva postura i s'obre finalment a una abstenció per facilitar un govern del PP, aquesta decisió es consulti abans amb la militància.

Però Parlon ha anat més enllà i, en el que ha qualificat de situació actual "preocupant, traumàtica i dolorosa", ha deixat clar que el PSC és un partit "autònom" i, si no se sotmet aquest eventual canvi de postura a una consulta a tota la militància socialista, els socialistes catalans facin una consulta a les seves pròpies bases.

"Si finalment la fórmula que se segueix és contradir resolucions del comitè federal i no sotmetre'l a consulta de les bases, el PSC sí que hem de fer-ho, defensant la nostra autonomia i principis fonamentals", ha assenyalat entre aplaudiments del públic, on hi havia nombrosos dirigents i alcaldes del partit, entre ells l'expresident de la Generalitat José Montilla.

I "si les nostres bases mantenen el 'no' rotund al PP en cas que el PSOE decideixi una abstenció -ha prosseguit entre una altra ovació- la nostra obligació és dir als nostres diputats que trenquin la disciplina de vot. Perquè no és un debat reglamentari, és ideològic. No volem que se'ns vegi com una crossa del PP".

Iceta, en canvi, ha diferit en què "es pot discutir si el PSC pren decisions amb independència de les discrepàncies que es produeixin. Però el PSC ha de ser més PSC que mai, i decidir i actuar sempre amb voluntat federal".

"El PSC ha de votar que no i a més treballar perquè lo faci també el PSOE. No podem tancar-nos a Catalunya pensant que si fem una cosa que queda ben ja ho hem cobert", ha suggerit.

El líder socialista ha constatat així que "el PSC votarà no a Rajoy, no hi pot haver cap dubte", afirmació que ha estat rebuda també amb sonors aplaudiments. "Però amb això no en tinc prou. Vull que voti 'no' tot el PSOE. que és el que va decidir el seu comitè federal. I si s'hagués de canviar aquesta posició, que es faci a través d'una consulta a la militància".

Els dos candidats s'han mostrat "optimistes" davant un partit socialista que, ha recordat Iceta, "és ple de militants que no es deixaran vèncer per les dificultats" i "prendran el comandament del partit el més aviat possible", mentre que Parlon ha recordat que cap dels dos aspirants va votar Sánchez en les primàries a secretari general, però han estat amb ell "fins al final".

D'una altra banda, Iceta ha considerat que el protocol de relació PSOE-PSC ha estat "bastant positiu" i no ha d'"avergonyir-nos", i Parlon ha recordat que "ningú planteja retocar les seves essències, però si toca revisar-les tampoc passa res".

Comentarios
Multimedia Diari