Primer embaràs d'una dona a Catalunya que va congelar òvuls en patir càncer

La pacient va ser diagnosticada el 2009 quan tenia 37 anys. Al juny tindrà una nena

19 mayo 2017 20:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Catalunya ha registrat el primer cas d’embaràs d’una dona que va preservar la seva fertilitat a través de la vitrificació d’òvuls sans quan va ser diagnosticada d’un càncer de mama, just abans de començar la quimioteràpia.

Ho han explicat en declaracions a Europa Press la dona de 44 anys, actualment embarassada de quatre mesos, i la metgessa de la Clínica IVI, Sílvia González, que va atendre la pacient en col·laboració amb l’equip oncològic que va tractar la dona.

La dona va ser diagnosticada de càncer de mama a l’octubre del 2009, quan tenia 37 anys, i el mateix dia en què va ser informada dels mals resultats de la seva analítica, va ser convidada pel seu oncòleg a iniciar un tractament per conservar la seva fertilitat. A la pacient, iniciar aquest tractament li va donar una «petita brisa d’esperança» i un motiu més per enfrontar-se al càncer. A la lluita contra el tumor va dedicar sis anys. Va rebre l’alta al maig del 2015.

La pacient va ser sotmesa a una estimulació ovàrica controlada d’una setmana, que va suposar la injecció de menys nivells d’estrògens respecte al tractament convencional, i després se li van extreure set ovòcits, dels quals se’n van vitrificar quatre, segons explicà la metgessa.

La rapidesa de l’actuació va ser clau per iniciar l’estratègia de preservació de la fertilitat, que no va comportar un retard de l’administració de la quimioteràpia. «Durant les tres setmanes que van passar entre la cirurgia i la quimioteràpia es van poder extreure els ovòcits», explicà González.

La metgessa subratllà que a cada moment van tenir clar que la «prioritat» era l’estat de salut de la dona, que després de rebre l’alta al maig va ser autoritzada pel seu oncòleg a iniciar el tractament per transferir-li un òvul fecundat. Va ser en el segon intent que la pacient es va quedar embarassada i fa poc ha sabut que al juny tindrà una nena, que es dirà Valentina. La dona, que també va conservar teixit ovàric com una altra de les opcions per conservar la fertilitat, va ser tractada per l’equip del doctor Agustín Ballesteros, president de la Societat Espanyola de Fertilitat (SEF) i director de l’IVI Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari