Puigdemont es compromet a aplicar el resultat del referèndum 'legal i vinculant' del 2017

El president de la Generalitat manté la mà estesa al govern espanyol "des de la fidelitat als principis"

19 mayo 2017 16:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha compromès a aplicar “sense dilacions ni excuses” el resultat del referèndum “legal i vinculant” que se celebrarà el 2017. En el seu missatge institucional amb motiu de Cap d’Any, Puigdemont ha afirmat que l’any que ve serà “clau” per al futur de Catalunya perquè els catalans decidiran lliurement en un referèndum. Serà legal, perquè segons el cap de l’executiu català, es convocarà "d’acord amb el mandat de les lleis” i, vinculant, perquè el resultat serà aplicat pel Govern i el Parlament. D’altra banda, ha assegurat que manté l’aposta pel diàleg amb el govern espanyol malgrat no haver rebut resposta a la voluntat de pactar el referèndum. “Continuem tenint la mà estesa sempre, però des del compromís i la fidelitat als nostres principis”, ha conclòs.

Puigdemont ha reivindicat que el seu Govern ha fet del diàleg el seu instrument per treballar des del primer dia, tant amb l’oposició al Parlament com amb el govern de l’Estat. “Hem sabut teixir consensos amplis a Catalunya al voltant del referèndum, com es va demostrar a la reunió de la setmana passada al Parlament, però encara no hem rebut resposta a la mà estesa per pactar-lo des del govern espanyol”, ha afirmat per després afegir que, tot i aquesta situació, el Govern “continuarà tenint la mà estesa sempre, però des del compromís i la fidelitat als nostres principis”. 

En aquest context, ha defensat que Catalunya s’ha guanyat el seu reconeixement com a nació en el mac d’una Europa que “volem més unida, més segura i més democràtica”. Segons el president de la Generalitat, “són temps de decisions” i el 2017 es treballarà amb aquest objectiu “mantenint la cohesió socials que sempre ha caracteritzat Catalunya i treballant per millorar les condicions de vida de la seva gent”.

El 2017 serà un any “de gran transcendència” per a Catalunya i, en aquest context, ha assegurat que al Govern i al president de la Generalitat no els faltarà “la valentia i el coratge” necessaris per abordar els reptes plantejats. Segons Puigdemont, el seu executiu està complint “fidelment” el mandat de portar el país de la post-autonomia a la pre-independència. Un mandat que, segons ha puntualitzat Puigdemont, sorgeix de les eleccions del 27 de setembre del 2015. “S’espera que un govern compleixi el seu compromís i que busqui la manera més encertada de poder-lo complir”, ha afegit. 

Puigdemont ha subratllat que les persones, pensin el que pensin i siguin d’on siguin, són el “centre de l’acció de govern” del seu executiu, que governa amb una voluntat “d’eficàcia, amb compromís i sensibilitat social, cercant el benestar per a tots els catalans i catalanes sense excepció”. 

Fora de les fronteres catalanes, ha descrit un món globalitzat ple d’oportunitats però també ple d’incerteses i amb dèficits importants pel que fa a la pau, la seguretat i els drets humans. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha apuntat a l’ascens dels populismes, la persecució de les llibertats fonamentals en democràcia, com la llibertat d’expressió, la persistència dels conflictes armats i els crisi humanitàries que se’n deriven, com a assignatures pendents que s’han d’afrontar. I ha considerat que falta “valentia i coratge” per encarar aquestes reptes “sense caure en la recepta fàcil de la demagògia”. 

2017, recuperar els nivells econòmics d’abans de la crisi 

En l’àmbit econòmic, Puigdemont ha destacat que el 2016 ha estat el millor any en creixement econòmic i creació d’ocupació des de l’inici de la crisi i ha pronosticat que les “bones previsions” per a l’any que ve permetran “recuperar els nivells d’abans de la crisi i recórrer el camí del progrés econòmic i social”. 

Segons el president de la Generalitat, s’està fent un gran esforç per posar l’accent en la innovació en tots els àmbits de la vida: en la salut, en l’ensenyament i en el món empresarial. I ha afegit que la indústria catalana, tant les pimes com els emprenedors i els autònoms, han de poder adaptar-se i beneficiar-se del món canviant.

Puigdemont ha vinculat el creixement econòmic a la lluita contra el canvi climàtic i ha assenyalat que un creixement de l’economia és necessari però pot no ser suficient per millorar la política social. “Les institucions catalanes i europees hem d’afrontar decididament les polítiques que permetin garantir el benestar de tots els ciutadans, perquè ningú no pot quedar enrere”, ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari