Puigdemont promet 'deixar-se la pell' per la independència sense 'covardies'

En marxa el debat d'investidura

19 mayo 2017 20:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ple del Parlament català ha començat passades les cinc de la tarda per investir Carles Puigdemont nou president de la Generalitat en substitució d'Artur Mas, vetat per la CUP, formació antisistema que ha dit que l'ha enviat a "la paperera de la història".

Artur Mas ha estat l'últim diputat a entrar a l'hemicicle, ha saludat en primer lloc al líder d'ERC, Oriol Junqueras, i just després a Carles Puigdemont, amb qui s'ha fos en una forta abraçada.

Anteriorment, la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament han convocat formalment el ple exprés, després de desestimar la petició del PPC, que havia sol·licitat el "compliment del reglament o la seva anul·lació".


Discurs

Puigdemont ha demanat perdó als ciutadans que estiguin estupefactes pels obstacles de les negociacions postelectorals, que ha titllat d'espectacle poc edificant: "Hem deixat que massa gent patís" després d'haver votat.

Així ha començat aquest diumenge el seu discurs d'investidura, per al qual té temps il·limitat i després del qual parlaran els grups de la cambra, i el candidat els replicarà, abans de votar-se si es converteix en president.

Centenars de persones l'han rebut a ell i a la resta de diputats a l'entrada del Parlament amb estelades i clamant 'Independència', per celebrar l'acord JxSí-CUP, que ha convertit Puigdemont en candidat.

El candidat a la Presidència s'ha compromès a aplicar la declaració independentista que van aprovar el passat 9 de novembre JxSí i la CUP. "Hem de començar a caminar a la llum de la declaració del 9N per iniciar el procés de constitució d'un estat independent" a través d'un nou govern configurat segons el pacte a què van arribar JxSí i la CUP, ha destacat el també alcalde de Girona.

Puigdemont s'ha referit a cinc eixos principals per a aquesta legislatura: culminar el procés en la seva fase participativa, ciutadana i associativa, dissenyar definitivament les estructures d'estat necessàries i "posar-les a punt"; tramitar les lleis de transitorietat jurídica i del procés constituent, i internacionalitzar el procés independentista.

 

Agraïment Mas

Puigdemont ha agraït al president en funcions, Artur Mas, el gest de fer un pas al costat per desencallar un acord d'investidura amb la CUP i ha admès que ha estat dolorós: "Has decidit fer pas al costat quan tenies tot el dret a presidir el país".

Ha destacat el seu "agraïment emocionat" a Artur Mas, de qui ha lloat la seva feina al capdavant del Govern català en un context de crisi econòmica com el dels últims anys.

L'actual alcalde de Girona i president de l'AMI també ha assegurat que Mas ha liderat amb rigor el procés sobiranista, i ho ha fet a pesar "d'atacs de tota mena i de pressions inadmissibles en una societat democràtica".

 

Conclusió

Carles Puigdemont ha assegurat que assumirà el càrrec "segurament" de forma "temporal" perquè "els moments irrepetibles necessiten lideratges irrepetibles" i ha garantit que es "deixarà la pell" per aconseguir la independència ja que no és hora de "covards".

En el seu discurs en el debat d'investidura, Puigdemont ha demanat que es deixi a una banda "l'orgull" per assumir "la dignitat", amb la finalitat de culminar el procés sobiranista sense "covardies" però tampoc amb "temeritats", seguint l'estela del seu predecessor, Artur Mas.

 

Comentarios
Multimedia Diari