Puigdemont veu 'elements negatius' en la via unilateral a la independència

El president de la Generalitat defensa la ´via pactada´ com ´la més beneficiosa per a tothom´ en una conferència al Reial Institut d´Assumptes Internacionals de Londres

19 mayo 2017 19:21 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, defensa la «via pactada» cap a la independència perquè és «la més beneficiosa per a tothom», davant la «via unilateral», que conté «elements negatius i inconvenients per a totes les parts». En una conferència al Reial Institut d’Assumptes Internacionals de Londres (Chatham House), Puigdemont exposà ahir la seva proposta de «via catalana» per «deixar de ser una regió d’Espanya i convertir-se en un Estat independent».

Segons Puigdemont, per aconseguir arribar a la independència «només hi ha dues vies pacífiques: la via unilateral i la via pactada». «Nosaltres hem optat d’entrada pel diàleg, la negociació i l’acord», assegurà el president, que considera que el procés català guarda vincles amb l’evolució política a Escòcia, Flandes i el Quebec, encara que manté «característiques que el fan únic».

Puigdemont –que dimecres va participar en una entrevista conjunta amb l’exministre principal escocès Alex Salmond i avui visitarà la seu del Banc Sabadell a la capital britànica– analitzà ahir a Chatham House l’escenari polític a Catalunya des del 2010, que va derivar en el procés independentista «basat en tot moment en l’exercici de la democràcia» i en el «diàleg amb l’Estat espanyol, la Unió Europea i la comunitat internacional».

A falta de poc més d’un mes perquè el Regne Unit celebri un referèndum sobre la seva sortida del bloc comunitari, el 23 de juny, Puigdemont reafirmà el seu desig que una Catalunya independent formi part de la Unió Europea i es va manifestar convençut que els Vint-i-vuit trobarien una «solució satisfactòria» per no deixar-la fora.

«Seria sorprenent que s’animés a quedar-se [dins de la UE] a un dels socis que està debatent si ha d’anar-se’n, cosa que no critico en absolut, i que es volgués fer fora als que volen quedar-se», argumentà. Segons Puigdemont, «si Europa s’ha reformat per evitar que el Regne Unit abandoni la UE, també sabrà adaptar-se perquè Catalunya continuï a la UE quan sigui un Estat independent».

 

Resultat ajustat

Puigdemont explicà que el Govern de la Generalitat que presideix des de fa quatre mesos ha començat a construir «estructures d’Estat» i a dissenyar els mecanismes necessaris per «poder proclamar la independència en un període aproximat de 18 mesos». «Això no impedeix que, si l’Estat espanyol oferís un referèndum, des de Catalunya ho acceptaríem. No ens fa por votar i no ens fa por el resultat», assenyalà.

Va defensar Puigdemont que els ciutadans van expressar amb «un missatge clar quin és el seu camí predilecte» en les últimes eleccions autonòmiques, el setembre passat, en les quals es va registrar una participació del 74,9% i «els partidaris de la independència van aconseguir un 47,74% dels vots». «És cert que el resultat és ajustat i no té l’amplitud que ens hagués agradat, però la independència és l’opció que va guanyar les eleccions. Creiem que tenim majoria per iniciar el procés cap a la independència», afirmà.

«Per culminar-ho, caldrà una majoria que haurà de ser més àmplia. Aquesta serà una tasca que caldrà portar a terme en els pròxims temps», afegí.

Comentarios
Multimedia Diari