Pujol assegura estar 'molt tranquil' sobre els seus 23 anys de president

L'expresident nega tenir comptes a l'estranger i que la seva fortuna provingui de la corrupció política

ACN

Whatsapp
L'expresident intervé a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal. Foto: ACN

L'expresident intervé a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal. Foto: ACN

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat estar "molt tranquil" sobre els seus 23 anys al capdavant del Govern, i ha lamentat que se l'acusi sense proves. Tot i que inicialment s'havia anunciat que Pujol no respondria preguntes, l'expresident no s'ha pogut resistir i ha respost breument algunes qüestions, insistint que no té comptes a l'estranger, que la seva fortuna no prové de la corrupció i recriminant a l'oposició que llenci "insinuacions amb una certa alegria" i sense demostrar res. "He contestat tot això que se m'ha demanat, sobretot en aquella instància en què les acusacions s'han de demostrar i no es poden llençar amb alegria i inconcreció", ha dit fent referència als jutjats.

Després d'una intervenció inicial, Pujol ha anat responent alguns dels retrets i preguntes que li han dirigit els partits de l'oposició. Ara bé, s'ha queixat que només es basin en insinuacions i declaracions d'altres persones sense aportar cap prova. "Ara diuen, diuen, diuen. Però quin valor té un interrogatori basat en el diuen, diuen, diuen? Quins papers porten?", ha preguntat a la diputada de la CUP Isabel Vallet. Ja en la part final de la seva compareixença, Pujol fins i tot s'ha negat a respondre a més preguntes en considerar que l'exercici del "'diuen, diuen, diuen' no és seriós".

I ha posat com a exemple la compareixença del seu excap de premsa Ramon Pedrós, que segons Pujol, va dir diverses "falsedats". Una d'aquestes mentides hauria estat que la cap de gabinet i secretària personal de Pujol, Carme Alcoriza, va advertir l'expresident que podia perdre el poder no per la seva obra de govern, sinó per les irregularitats en els negocis dels seus fills. Això ha indignat l'expresident, que ha dit que és fals que Alcoriza li digués això.

"Sembla una mica inútil aquest discussió basada en la insinuació", ha insistit Pujol, tot lamentant que en aquesta comissió es "pugui dir tot però sense demostrar res". L'expresident ha recordat que ell ha contestat tot el que ara pregunten els partits, però ho ha fet en seu judicial, és a dir, "en aquella instància en què les acusacions s'han de demostrar, i no es poden llençar amb alegria i inconcreció".

ERC lamenta el "menysteniment" de Pujol al Parlament

Prèviament, el diputat d'ERC d'ERC Oriol Amorós ha lamentat que Pujol no vulgui donar més explicacions ni parlar de les seves responsabilitats polítiques, i ha advertit que això és un "menysteniment al Parlament, que no es correspon al comportament d'un expresident de Catalunya".

"Això no és un judici, aquí hem de dir com van ser els seus governs, per què al voltant del seu exercici de la responsabilitat política hi ha hagut tants cassos de presumpta corrupció", ha apuntat el republicà, que ha recriminat a Pujol que fes "pactes polítics" amb PP i PSOE per protegir-se mútuament en casos de corrupció, i ha posat d'exemple quan CiU va evitar una comissió d'investigació al Congrés sobre Alfonso Guerra o quan a Catalunya no es va obrir una sobre Lluís Prenafeta. Amorós ha recordat a Pujol que "els dirigents no han de controlar les institucions democràtiques, sinó que són les institucions que han de tenir els mecanismes per controlar els seus dirigents". "Pot justificar un pacte polític per la importància d'uns fons europeus, però no a canvi de tapar-se les vergonyes amb el PSOE i amb el PP", ha insistit.

L'expresident ha lamentat que les acusacions d'Amorós siguin només "insinuacions", i ha rebutjat fer ara un debat sobre els seus 23 anys al capdavant del Govern. En tot cas, ha assegurat estar "molt tranquil" sobre la seva feina com a president de la Generalitat. Pel que fa a les comissions d'investigació de les que parlava ERC, ha apuntat que aquelles decisions es van prendre per una qüestió "d'interès general" perquè el moment en què s'havia d'aprovar que Espanya comencés a rebre fons europeus.

En el torn del PSC, el socialista Jordi Terrades ha demanat a l'expresident que "no decebi el país" i expliqui l'origen de la seva fortuna oculta. "No intenti salvar el patrimoni familiar i intenti salvar en canvi una part del seu llegat", ha dit. Terrades li ha fet preguntes concretes sobre Banca Catalana i també sobre el grau de coneixement que tenia Artur Mas sobre tot plegat.

Pel que fa al PPC, Santi Rodríguez ha argumentat que els diputats hagin de fer cas del que Pujol anomena el "diuen, diuen, diuen". "Hi havia un temps que 'deien, deien, deien' que tenia diners a l'estranger i al final va haver de reconèixer-ho. Entendrà que a vegades hem de fer cas del 'diuen, diuen, diuen'", ha explicat. El popular ha preguntat a Pujol si creu que els catalans, amb les seves explicacions, tenen prou elements per jutjar si el que ha confessat l'expresident és veritat, tenint en compte que se senten "enganyats" i que Pujol "ha perdut tota mena de credibilitat per parlar d'ètica".

ICV diu a Pujol que ha traït Catalunya

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal ha avisat l'expresident que la seva versió és "poc creïble" si no aporta documentació per demostrar-la. "Mentre vostè no aporti la documentació tots creurem que vostè està mentint. Acabarem sospitant que té fons a Luxemburg. Mentre vostè no col·labori seguirem sospitant", ha afegit. Al final de la seva intervenció, Vidal ha manifestat que se sent traït per l'expresident així com que també ha traït els seus fills i la confiança del poble de Catalunya. Vidal l'ha instat a "tallar les branques podrides perquè l'arbre sigui fort", en referència a l'expressió que l'expresident va utilitzar en la seva anterior compareixença al Parlament. "El que està fent és obstruccionista, estiri de la manta perquè surti tota la merda", ha conclòs.

En referència a l'expressió del 'diuen, diuen, diuen' utilitzada per l'expresident, la diputada de la CUP Isabel Vallet ha avisat: "Ja veurem si els diuen, diuen, diuen acabaran amb sentències, sentències o instrueixin, instrueixin. I si darrere del diuen, diuen hi ha una trama del roben, roben, roben?", s'ha preguntat.

Per la seva banda, la diputada de CiU Meritxell Borràs ha demanat als grups que aportin a la comissió "més informació i menys rumorologia". "Som els primers interessats que ho expliqui tot perquè per molts interessats és l'excusa perfecte per atacar amb armes polítiques convencionals i no convencionals el nostre projecte polític i els nostres lideratges", ha assegurat Borràs. A més, la diputada de la federació també ha estat molt contundent criticant el paper que està jugant la comissió d'investigació. Segons Borràs, la comissió s'ha convertit lamentablement en un "judici paral·lel i un espectacle". "L'han convertit en un xou mediàtic, aquesta comissió ha entrat en un desprestigi, hi ha compareixents que diuen que les seves manifestacions son més pròpies d'una tertúlia", ha conclòs.

En la seva intervenció final, Pujol s'ha declarat "orgullós" de l'acció política que han dut a terme els seus governs i s'ha mostrat convençut que els 23 anys de la seva presidència a la Generalitat seran judicats "positivament". Malgrat això, sí que ha admès que el judici que s'acabi fent de la seva persona "no sigui bo".

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También