Rajoy signa el decret de convocatòria de les eleccions generals del 20 de desembre

El president compareix a les 13.00 i oferirà una entrevista a les 21.30 a TVE

19 mayo 2017 21:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha signat aquest dilluns el decret de convocatòria de les eleccions generals del 20 de desembre. Ho ha fet en el transcurs d'un consell de ministres extraordinari on han assistit tots els membres del seu executiu menys el titular de Defensa, Pedro Morenés. La signatura del decret, que apareixerà publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts, implica la dissolució de les Corts i l'entrada del govern en funcions. El decret inclou la data dels comicis i els terminis de constitució del nou Congrés i Senat. El president espanyol oferirà una roda de premsa a les 13.00 des de La Moncloa i a les 21.30 serà entrevistat al Telediario 2 de Televisió Espanyola i rebrà les preguntes de la periodista Ana Blanco i de 12 ciutadans anònims.

S'acaba d'aquesta manera la X legislatura, tot i que el govern espanyol continua en funcions i el Congrés i el Senat disposen de la Diputació Permanent per adoptar, si cal, decisions urgents o bé tramitar les peticions de compareixença de membres de l'executiu.

El govern espanyol sosté que la diputació permanent del Senat té potestat per aplicar també, si cal, l'article 155 de la Constitució Espanyola que permet la suspensió de l'autonomia d'un territori, tot i que la Carta Magna estableix que la mesura s'ha d'aprovar per majoria absoluta al Senat.

Segons l'article 115 de la Constitució, la convocatòria d'unes eleccions la fa el president del govern espanyol amb prèvia deliberació del consell de ministres. Això per llei s'ha de fer 54 dies abans de les eleccions i, per tant, la signatura tindrà lloc el pròxim dilluns 26 d'octubre i sortirà publicat al BOE per tenir efecte el 27 d'octubre.

La convocatòria implica també que, per llei, el govern espanyol no pot fer més actes d'inauguració d'obres o actuacions que puguin ser considerades com a electoralistes.

El decret que signi Mariano Rajoy inclou la data de les eleccions, el 20 de desembre, però també la data per a la constitució de les Corts, que per llei és 25 dies després dels comicis, en aquest cas 14 de gener, segons marca l'article 68.6 de la Constitució.

D'aquesta manera, el calendari electoral estableix que el 6 de novembre s'hauran d'haver comunicat els pactes de coalició entre els partits que es vulguin presentar plegats.

De l'11 al 16 de novembre s'haurà de notificar les candidatures de cada circumscripció. El 18 de novembre es publicaran aquestes candidatures, i el 23 de novembre quedaran proclamades.

La campanya electoral començarà a les 00.00 hores del dia 4 de desembre i l'escrutini final es farà el 23 de desembre, incloent-hi el vot exterior.

Comentarios
Multimedia Diari