Robots més sofisticats i objectes més intel·ligents apareixeran aquest 2019

La combinació d'intel·ligència artificial, analítica de dades i objectes intel·ligents marcarà les tecnologies digitals el 2019, any en què la ciberseguretat i la privacitat de les dades continuaran tenint un rol fonamental

22 enero 2019 08:27 | Actualizado a 22 enero 2019 08:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Robots més sofisticats i objectes amb més sensors, més intel·ligents i més connectats seran les principals novetats en tecnologia digital aquest any 2019, segons la directora de Tecnologies Digitals del centre tecnològic de Catalunya Eurecat, María Eugenia Fuenmayor. 

La combinació d'intel·ligència artificial, analítica de dades i objectes intel·ligents marcarà les tecnologies digitals el 2019, any en què la ciberseguretat i la privacitat de les dades continuaran tenint un rol fonamental, segons l'experta. 

"Durant aquest any continuarà la creixent aparició d'objectes dotats de sensors, capacitat de processament, graus d'autonomia i connectivitat", sosté Fuenmayor. 

A més de l'evolució dels artefactes domèstics, vehicles o equips industrials, "també es preveu el llançament de nous i més refinats robots, portables i sensors intel·ligents", en un context on l'augment d'objectes intel·ligents anirà de la mà del 5G i de la seva capacitat de potenciar el desenvolupament de l'Internet de les Coses (IoT) mitjançant el seu connectivitat. 

"Com ja entrevèiem des de començaments del 2017, el 5G està avançant més ràpid d'allò esperat i avui dia existeixen xarxes per a proves de noves aplicacions adaptades al nou volum de dades, rapidesa i baixa latència que ofereix la tecnologia", ha remarcat Fuenmayor. 

Un dels sectors en els quals es notarà especialment la incorporació d'objectes intel·ligents i de l'Internet de les Coses és el de la fabricació industrial, que seguirà tornant-se més automatitzada, connectada i intel·ligent, "no només per reduir costos, sinó també per satisfer la pressió exercida per la creixent demanda per part dels consumidors", apunta la investigadora. 

Un altre sector que seguirà creixent serà el de la salut, mitjançant portables que mesuren valors fisiològics i postures, l'analítica de dades, la intel·ligència artificial i la visió per computador, de manera que "cada vegada veurem més i millors dispositius mèdics i aplicacions per diagnosticar pacients, per a monitoritzar-los i per a telemedicina", subratlla Fuenmayor. 

D'una altra banda, el 5G i els avenços de la tecnologia en interfícies interactives, com la realitat virtual i augmentada i les interfícies hàptiques, en aquest cas encara amb molt camí per recórrer, promocionaran el desenvolupament d'aplicacions per a operacions en remot així com per a formació a distància en medicina. 

La ciberseguretat i la privacitat de les dades "continuaran tenint un rol fonamental en aquesta era de gran connectivitat", però a més, amb l'amenaça que representa l'aparició d'ordinadors quàntics capaços d'atacar els algoritmes de clau pública, "se seguirà treballant en nous algoritmes de criptografia postquàntica que puguin resistir aquests atacs", segons l'experta.

Comentarios
Multimedia Diari