Sáenz de Santamaría descarta pactar res del referèndum català

"A la sobirania nacional no se li poden posar condicions", diu.

19 mayo 2017 17:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La vicepresidenta del Govern central en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha descartat avui pactar qualsevol aspecte sobre un referèndum d'independència a Catalunya, perquè "a la sobirania nacional no se li poden posar ni comes, ni condicions".

Ha respost així en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres al suggeriment del president de Catalunya, Carles Puigdemnot, de poder pactar amb el Govern nacional sobre aquesta consulta.

Després de fer referència a les nombroses qüestions que ha fet l'Executiu per millorar el finançament i capacitat d'autogovern de les comunitats autònomes, inclosa Catalunya, la vicepresidenta ha assenyalat que el que demana Puigdemont "no ho podem negociar nosaltres, ni el Congrés, ni el Senat perquè no és nostre", ni "per descomptat de Puigdemont".

Ha precisat que el "propietari" és el conjunt dels espanyols, que són "els únics que poden negociar sobre el que és el seu propi país, Estat, el seu dret a la igualtat i els seus drets fonamentals".

"No és una qüestió que ens asseiem en una taula per una coma o per treure una coma" ha afegit, perquè "a la sobirania nacional no se li poden posar ni comes ni condicions, perquè és incondicional, sobirana i està per damunt de tots nosaltres".

S'ha preguntat: "qui ens hem pensat que som nosaltres, què li podem dir al conjunt dels espanyols que anem decidirem, que negociarem comes i condicions d'una cosa que només els correspon a ells?".

Ha posat com a exemple de pacte i negociació el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) o els fons per al pagament de proveïdors i en aquest tipus de qüestions Puigdemont "ens trobarà sempre i encara que no ens vingui a buscar, nosaltres sortim".

"Si tots els espanyols estan subjectes a la llei -ha continuat-, Puigdemont, Montoro i jo mateixa, els primers".

Anteriorment, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha estat preguntat per la possibilitat d'una intervenció a Catalunya si s'aproven uns pressupostos que no compleixin el dèficit.

El ministre ha precisat que "l'obligació" que aquests comptes compleixin els objectius de dèficit, com els de qualsevol altra comunitat.

S'ha referit a l'autonomia amb què es confeccionen, però ha recordat que els "ha d'acomodar" al Ministeri si ha incomplert els objectius de dèficit de l'any anterior als plans d'ajust i als economicofinancers (PEF), cosa que "significa una correcció" d'aquests pressupostos.

Ha indicat que estan habituats a modificar-los i que en el cas de Catalunya està aprovat el PEF i "és l'única comunitat autònoma que el té, de manera que no hem d'esperar especials discrepàncies".

"Una altra cosa -ha afegit- és que a determinades opcions polítiques els agradarien altres coses, però la realitat s'imposa".

Després d'insistir que Catalunya té aprovat el PEF, Montoro ha indicat que això dóna "títol habilitant per poder finançar correctament, a través del FLA, els serveis públics dels catalans com de la resta dels espanyols".

Comentarios
Multimedia Diari