Salut recomana el preservatiu als homes procedents de països amb Zika

L'han d´utilizar en les relacions sexuals fins a sis mesos després de la tornada. Si la parella està embarassada, mentre duri l'embaràs

19 mayo 2017 19:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Salut de la Generalitat vol tranquil·litzar les embarassades després que hagi confirmat que el fetus d’una dona infectada per Zika presenta diverses malformacions, entre les quals microcefàlia. Alhora, Salut recomana que els homes que hagin estat en països afectats per aquest virus utilitzin el preservatiu almenys durant sis mesos després.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, i la presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, Elena Carreras, van comparèixer ahir per intentar tranquil·litzar la població, després que transcendís dijous el cas d’una embarassada, el fetus de la qual presenta microcefàlia i altres malformacions. La dona, infectada pel virus Zika i també per dengue, va saber de les malformacions en la vintena setmana d’embaràs.

La dona, que es va infectar en un viatge a un país llatinoamericà, ha decidit, de moment, tirar endavant l’embaràs, però pot demanar que un comitè d’experts valori si les afectacions de les malformacions poden posar en perill la vida del nadó, indicà Carreras.

El fetus presenta microcefàlia, i això suposa que el cervell no ha crescut bé i pot tenir calcificacions i alteracions neurològiques a nivell sensorial o cognitiu, entre d’altres problemes de salut.

A Catalunya, segons dades facilitades pel secretari de Salut Pública, s’han realitzat fins ara analítiques a 140 persones que han viatjat a zones afectades pel Zika, de les quals 39 han donat positiu a la infecció pel virus. D’aquests 39 afectats, quinze són homes i 24 dones, de les quals quatre estan embarassades. Una cinquena dona ha donat a llum un nadó en perfecte estat de salut.

Salut aconsella que els homes que hagin viatjat a països en els quals està actiu el virus Zika, tant si han presentat simptomatologia com si no, usin el preservatiu en les seves relacions sexuals almenys durant els sis mesos posteriors a la tornada, per evitar possibles transmissions a les seves parelles embarassades o que vulguin estar-ho.

Fins i tot es recomana que aquests homes usin el preservatiu durant tot l’embaràs, ja que la formació del sistema nerviós central del fetus dura els nou mesos i la infecció pel virus es pot produir en qualsevol moment de l’embaràs.

La Generalitat preveu registrar més casos de Zika properament, a causa de la celebració dels Jocs Olímpics d’estiu al Brasil, país on han nascut més de mil nadons amb microcefàlia a causa del virus.

Segons ressaltà Guix, però, Catalunya no és una zona endèmica del Zika i, de moment, no hi ha constància que hagi arribat el mosquit transmissor del virus. «El vehicle transmissor del virus Zika no és a Europa, i és poc probable un cas autòcton», considerà el responsable sanitari, que insistí a tranquil·litzar les dones embarassades que no hagin viatjat a països on s’ha detectat.

El mosquit causant del virus Zika s’ha sumat al conjunt d’insectes que són controlats cada estiu pels serveis de vigilància epidemiològica, que aquest any s’ha avançat al 15 d’abril per les altes temperatures. Guix assenyalà que les condicions climàtiques han canviat i que, «igual que ha arribat el mosquit tigre, res impedeix que en un moment determinat pugui fer-ho el Zika, encara que és una especulació». «No ho esperem», va dir.

«El traspàs d’una espècie (de mosquit) d’un continent a un altre no és controlable, però el que es requereix és una identificació ràpida i controlable» de les persones infectades, argumentà.

Els experts insisteixen en la necessitat que les dones embarassades no viatgin a zones afectades pel Zika, no només a Llatinoamèrica sinó a zones d’Àfrica i Àsia, i que, si ho han fet, acudeixin al seu metge de capçalera per fer-se un control analític que descarti la infecció.

Comentarios
Multimedia Diari