Santa Úrsula inmensa

La plaça del Blat veu la millor Colla Vella de la història, que carrega per primera vegada a Valls el 3 de 10 emmanillat. La Joves es queda a un pas del castell de 10 i completa el 2 de 9 amb folre i manilles

19 mayo 2017 21:26 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Per Santa Úrsula, la plaça del Blat s’envolta d’una màgia especial. Les dues colles es juguen tancar la temporada amb les millors sensacions, i els objectius són sempre de màxims. Ahir la diada no va decebre, i Vella i Joves, més els rosats que els vermells, van sortir satisfets de plaça.

La diada va estar carregada de moments inèdits, amb un de molt destacat: Valls ja té una plaça de 10, i és la plaça del Blat, el bressol dels castells. La Vella carregava ahir el 3 de 10 emmanillat per primera vegada a casa i es convertia en la primera colla a sumar, a la mateixa actuació, el castell de 10, i el 4 de 9 i el 2 de 8 sense folre.

La Joves, per la seva banda, es va quedar a molt poc de carregar el seu primer 3 de 10, i van sortir de plaça satisfets després de descarregar el 2 de 9 amb folre i manilles a Valls per primera vegada. Una diada carregada de moments per a la història dels castells.

Primera ronda de 10

La Colla Vella va obrir la diada. Així ho va determinar el sorteig d’ordre d’actuacions que ahir va fer el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, que va estar al balcó de l’Ajuntament vallenc durant tota la diada. Si sortien primers, Manel Urbano, el cap de colla, ja havia anunciat que el 3 de 10 amb folre i manilles aniria a la primera ronda.

La Vella volia ser la primera a convertir Valls en plaça de 10. Així, els rosats van arrencar l’actuació amb el 3 de 10 amb folre i manilles com a protagonista. L’estructura es va veure molt ferma, amb una bona feina de folre i manilles, però va començar a patir pels pisos de dalt. Els nervis de sortir primers i les ganes de descarregar-lo a Valls els van passar factura, i just després de fer l’aleta, el castell va acabar caient. Novament no aconseguien descarregar-lo, però li feien l’aleta per primera vegada a Valls, un objectiu que feia anys que perseguien. «Sortir primera i que la Joves el volgués fer ho ha condicionat, si, un dels objectius era ser els primers a fer del Blat plaça de 10», reconeixia en acabar el cap de colla.

Després de la primera ració d’eufòria rosada, la Joves es preparava per fer el mateix castell, el 3 de 10 amb folre i manilles. Era la primera vegada que el portaven a plaça. Enmig d’un gran silenci, van començar a sonar les gralles del primer intent vermell d’un castell de 10. L’estructura presentava molt bones mides amb una gran feina de manilles. Quan ja hi havia l’acotxador col·locat, i quan l’enxaneta estava a punt de coronar el castell, l’estructura va acabar caient, quedant-se pocs segons abans de carregar-la. El castell va ensenyar que tenia recorregut i molta feina d’assaig.

Això va animar a la tècnica a no renunciar al castell de 10, i després de la caiguda la Joves hi va tornar. Aquest cop, però, no va anar tan lluny. Quan entraven les setenes del castell i els dosos arribaven a la seva posició, acotxador i enxaneta van tirar avall, i mentre es desmuntava l’estructura va acabar cedint, tancant la primera ronda sense cap castell carregat de la Joves de Valls, que hauria d’esperar una mica més.

El 4 de 9 rosat

La segona ronda es presentava igual d’emocionant. La Colla Vella intentava el 4 de 9 sense folre, castell que ja han descarregat enguany però que encara no havien completat a la plaça de Blat.

L’any passat a aquesta diada el van carregar, però enguany volien acabar la feina i descarregar-lo. Amb diversos canvis el tronc per la caiguda del 3 de 10, el 4 de 9 sense folre de la Vella va fer vibrar la plaça del Blat. El castell, d’extrema dificultat, va semblar fàcil, i la colla el va tornar a descarregar amb una comoditat insultant, sense patir en excés. Era el tercer de la temporada i el primer que descarregaven a casa.

Després d’una nova ració d’èxtasi rosada, era el torn de la Colla Joves. Després de les dues caigudes del 3 de 10, la colla va optar per pitjar el fre i a la segona ronda intentaven el 3 de 9 amb folre. El castell no va presentar dificultats, i van descarregar el dotzè d’aquesta temporada amb molta comoditat.

Però la Vella encara no ho havia dit tot, i per la tercera ronda es van guardar el 2 de 8 sense folre, un gran castell que aquesta temporada van carregar a la diada de Sant Fèlix a Vilafranca.

També amb alguns canvis a l’estructura, la colla va tornar a demostrar la gran feina feta a l’assaig, i van intentar el castell. L’estructura presentava molt bones mides, però va començar a patir i va acabar caient amb l’acotxador col·locat.

El castell quedava en intent però Urbano, convençut de la bona feina feta amb l’estructura, decidia tornar-lo a intentar. A la segona, l’estructura del castell estava més ferma i va tenir corda fins a la carregada. Després de fer l’aleta, però, va començar a patir i va acabar trencant-se pel pis de terços. No completaven la feina, però li feien l’aleta per primera vegada a la plaça del Blat.

La plaça va tornar a embogir. La Vella acabava de completar la millor actuació del seu historial i es convertia en la primera colla a sumar, a la mateixa diada, el 3 de 10 i el 4 de 9 i 2 de 8 sense folre. «Estic molt feliç, molt orgullós de la meva colla. Ho hem fet tot, és un orgull estar al capdavant seu», deia en acabar un emocionat Manel Urbano.

Però la Joves encara es guardava una carta, i després de la injecció de moral del 3 de 9 folrat, la colla va optar pel 2 de 9 amb folre i manilles, un dels castells que més alegries els ha donat aquesta temporada. El van descarregar a Barcelona i al Vendrell, però encara no ho havien fet mai a la plaça del Blat.

Ahir la Joves va demostrar la bona feina feta els darrers mesos amb aquest castell i Valls va veure la millor versió del 2 de 9 emmanillat. Va pujar ferm, seré i sense patir. Va ser, sense cap dubte, el millor 2 de 9 de la Joves de la temporada. Un castell que els va servir per sortir contents de la diada de Santa Úrsula.

No van carregar el 3 de 10, però s’hi van quedar molt a prop, demostrant que el tenien i que era possible completar-lo. «La Colla Joves sempre va de debò en tot, sovint se’ns infravalora, però moltes vegades hem demostrat que ho podem fer, hem fet una gran feina de manilles aquest any, una feina molt de futur», deia el cap de colla, Jaume Galofré, que afegia que «el 3 de 10 anava molt bé, però era la primera vegada que l’intentàvem, ens hem quedat a dos segons, però l’any vinent segur que ens donaran per molt, som capaços de tot».

La Vella, per la seva banda, tancava la diada amb el pilar de 7 amb folre descarregat. «Representa molt per nosaltres el que hem fet, volíem fer la millor actuació de la temporada», deia Urbano.

La rivalitat vallenca fa que les diades acabin amb un guanyador. Ahir ho va ser la Vella, però la Joves va demostrar que encara hi té molt a dir.

Comentarios
Multimedia Diari