‘Seguirem lluitant per donar suport a la dansa en tots els sentits’

Marta Arjona va néixer a Tarragona l’any 1992. Practica dansa des dels dos anys. Estudià el Grau en Comunicació Audiovisual i el de Periodisme. El 2015 crea DansPXL, i és productora audiovisual i fotogràfica especialitzada en dansa i arts escèniques

25 agosto 2017 10:38 | Actualizado a 25 agosto 2017 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

- Com sorgeix la idea de crear la Productora DansPXL?
- La idea sorgeix a finals de 2014, quan havia de fer el TFG del Grau de Periodisme i em vaig plantejar crear un projecte propi amb el seu pla d’empresa i tirar endavant DansPXL, en un primer moment posant èmfasi en la producció de videodansa. Jo venia d’haver finalitzat Comunicació Audiovisual fent com a TFG un videodansa, i això em va donar ganes de seguir investigant en aquest món de la dansa que tant m’estimo.

- Recentment han rebut un nou èxit per X-TREM. Què suposa per vostès?
- Cada vegada que una producció és seleccionada en un festival internacional l’alegria és immensa, ja que allò que tu has fet amb hores d’esforç i dedicació està viatjant a l’altra punta del món i ho està veient gent molt important dins el món de l’audiovisual i de la dansa. En el cas de X-TREM però és doblement especial, ja que és un projecte realitzat amb DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, són alumnes els que la protagonitzen, el meu vincle personal i professional amb el centre és molt gran i és increïble que un projecte fet en l’àmbit local, amb una coreografia creada en principi per a escenari, estigui arribant tan lluny i que estiguem portant el nom de DansAra i de Sarral al món.

- La peça ha estat seleccionada per al Festival Internacional Multidisciplinario Ecuador que tindrà lloc el 23, 24 i 25 d’agost.
- Sí, de fet és un festival on repetim, ja que l’any passat vam tenir-hi ‘15’ i enguany, a més a més de X-TREM, hi tenim 4ElEmEnts. 

- Quins premis més han rebut? (No és la primera vegada que una peça de DansPXL és seleccionada a un festival internacional...)
- Premis com a tals, amb DansPXL hem rebut el 3r premi al Utah Dance Film Festival i el 1r premi exaequo al RiuRau Film Festival Dance Section per 15 (2016) i l’Excellence Dance Video Award al Festival Body in Focus per Cosa de Dos (2015), però les nostres produccions sumen ara mateix al voltant d’un centenar de seleccions oficials a diferents festivals internacionals, i això és el millor premi, el fet que les nostres peces es puguin veure i projectar arreu del món. De les produccions que estem fent rodar per festivals ara mateix tenim NIGRA amb 14 seleccions, X-TREM amb 8, 4ElEmEnts amb 7 i Tempus Fugit, que comença ara el seu camí ja en suma 3. 

- El mes de setembre X-TREM es mostrarà al IV Video Performance UPV...
- Sí. El IV Video Performance UPV és una trobada internacional de creadors de videodansa i hi anem la Mei Casabona, coreògrafa de X-TREM i jo a presentar la peça i a més, a explicar com ha estat el procés de creació i com l’hem viscut, en tenir la peculiaritat que és un projecte creat conjuntament amb un centre de dansa i a partir d’una coreografia inicialment feta per a escenari. 

- Què vol mostrar X-TREM? Com va sorgir la idea?
- X-TREM és una coreografia que Mei Casabona, directora de DansAra, Espai Municipal de Dansa de Sarral, va crear inicialment per a l’escenari perquè la interpretés un grup d’alumnes del centre en diferents mostres de dansa. Jo la vaig veure per primera vegada a la celebració del Dia Internacional de la Dansa a Sarral del 2016 i em vaig quedar bocabadada. La potència, el dinamisme, el treball tècnic… Encara avui dia X-TREM em té enamorada perquè a més, és una coreografia on constantment passen coses i això dona molt de joc en l’àmbit audiovisual. Com que treballem juntes i a més, tenim un vincle que va més enllà del professional, li vaig proposar de gravar la peça. I finalment ho vam fer en format videodansa al setembre de 2016 en un matí molt intens de rodatge. 

- Quants membres són a DansPXL i quines tasques realitza cadascú?
- Al cap i a la fi, DansPXL l’acabem formant aquells que treballem darrere les càmeres però també tots aquells ballarins que formen part dels nostres projectes, ja que el nostre treball no seria possible sense aquells que es mouen davant les nostres càmeres. 

- Quins projectes tenen de cara al futur?
- Just aquesta setmana hem posat el punt final a El Danseu Festival de les Piles on hem estat treballant en l’àmbit fotogràfic i de comunicació. Projectes com El Danseu ens porten a seguir lluitant per recolzar la dansa en tots els sentits i intentar seguir vivint-la darrere les càmeres. És la nostra feina, i volem seguir gaudint d’ella. Després de l’èxit de X-TREM, el videodansa s’ha convertit en quelcom que forma part de DansAra, i durant els pròxims mesos repetirem l’experiència amb altres coreografies i alumnes del centre. I de fet, de projectes al costat de DansAra Sarral no en falten mai. Tanmateix, també estarem cobrint la iniciativa Fem Dansa de l’ApDC durant aquesta tardor, de la que ja hem realitzat l’espot publicitari que molt aviat podreu veure. 

Comentarios
Multimedia Diari