Solucions innovadores en la protecció dels boscos i la seva fauna

Endesa adapta les seves instal·lacions i fa una feina de prevenció amb l’objectiu de cuidar el medi ambient

05 septiembre 2019 15:50 | Actualizado a 05 septiembre 2019 16:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tecnologia al servei dels boscos. Així és com veu Endesa l’ús de la innovació en el medi natural, conscients de la importància que té protegir la natura. Per a fer-ho, s’utilitzen cada vegada solucions més innovadores que van més enllà de la clàssica tala i poda selectiva de la massa forestal, així com per a la protecció de l’avifauna arreu del territori.

Endesa ha destinat enguany 4 milions d’euros a la demarcació de Tarragona en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos. Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies, escanejos làser del terreny (LIDAR) i inspeccions visuals, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions.

Totes tres actuacions es realitzen de forma continuada i periòdica arreu del territori, però n’hi ha una que s’ha realitzat de forma especialment intensiva. Es tracta de l’escaneig làser, amb tecnologia LIDAR, del 100% de les línies d’alta tensió, un projecte que va començar fa tres anys per determinar que la distància entre la massa forestal i les infraestructures és la correcta, a més de fer estudis de creixement de la vegetació.

Rafa Fernández, responsable d’operacions de manteniment de la zona Tarragona nord d’Endesa, i Luis Agustí Sánchez, responsable de la zona sud, expliquen que «ens preocupa molt la gestió correcta del medi ambient i la nostra activitat camina cap a una sostenibilitat ambiental que respecti tant la flora com la fauna».

En aquest sentit Endesa està duent a terme mesures per adaptar totes les seves instal·lacions antigues a les normatives actuals. Per exemple, a la demarcació de Tarragona s’han invertit 700.000 euros en l’adaptació de 340 torres elèctriques.

La comarca de la regió nord en què més accions es fan i on més treball d’adaptació hi ha pel gran nombre de conreus és l’Alt Camp. Mentre que a la regió sud són el Montsià i el Priorat.

Una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims.

Endesa utilitza, a més, i des de la campanya del 2012, drons per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica. Aquests vehicles aeris no tripulats estan equipats amb càmeres d’alta resolució estabilitzades giroscòpicament que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d’interrompre el servei als clients.

A més, la Companyia va començar a utilitzar-los l’any passat per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs, de manera que serveixen per auditar la tala i poda, i podrien fer reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència.

Protecció de l’avifauna

La Companyia destina una inversió singular, sobretot en zones d’espacial interès, on habiten espècies protegides, seguint les seves directrius de sostenibilitat i protecció ambiental. Es treballa de manera constant i amb especial cura per prevenir electrocucions, optimitzar les correccions realitzades i fomentar la recerca de futurs sistemes antielectrocució més eficaços.

Totes les torres i suports nous presenten unes característiques concretes, com la distància i la disposició, i incorporen materials totalment aïllants, per evitar possibles incidents amb les aus. A més, els treballs sempre es realitzen respectant els períodes de nidificació i cria, per reduir al màxim les possibles interaccions i molèsties als ocells i les seves cries.

Endesa treballa de manera proactiva en la col·locació i revisió d’elements de protecció –aïlladors polimèrics i fundes de goma– i dels dispositius anticol·lisió –espirals i espantaocells–. L’efectivitat i durabilitat d’aquestes mesures adoptades és molt elevada, fet que ha estat demostrat a les revisions que s’han realitzat per part dels tècnics de la Companyia. També es realitzen modificacions que tenen a veure amb la distància entre els cables, o la substitució d’element de maniobra aeris per d’altres encapsulats.

A més, la Companyia inverteix en projectes d’innovació i desenvolupament que permetin millorar les solucions existents, com és el cas dels dispositius antiposada dissenyats per Birding Natura i reconeguts com a efectius per part del Cos d’Agents Rurals. Tant és així que, Endesa ha començat a utilitzar-los al Tarragonès. L’objectiu d’aquests elements és evitar que algunes espècies, com les cigonyes, s’hi posin i construeixin nius a les infraestructures elèctriques. En alguns casos, també s’han instal·lat posadors més elevats perquè puguin reposar i descansar sense corre perill.

Comentarios
Multimedia Diari