Tarragona serà la seu d'un nou centre d'estudis castellers

L'objectiu: analitzar aspectes relacionats amb els castells comla seva organització interna o la relació amb la societat

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona serà la seu operativa del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), una associació privada que neix amb la voluntat d’analitzar i debatre diferents aspectes del món casteller, especialment en clau de present i futur. Ahir al migdia, a l’ajuntament de Tarragona, l’entitat va signar un conveni a tres bandes amb el consistori tarragoní, que els cedirà un espai a l’Antiga Audiència, i amb la Generalitat, que arran de l’acord vincularà el centre a l’Institut Ramon Muntaner.

El CePAC neix amb cinc socis fundadors: el professor i director de la Biennal de Castells, Josep Bargalló; l’expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i exdirector adjunt dels Jocs Olímpics de Barcelona, Miquel Botella; el filòleg i periodista casteller Xavier Brotons; el doctor en Dret i exintegrant de l’equip responsable del Concurs de Castells Jordi Jaria;i el doctor i exdirector científic de la Coordinadora de Colles, Jaume Rosset. L’associació, que tindrà una quota anual que oscil·larà entre els 20 i els 30 euros, com va explicar a la roda de premsa Josep Bargalló, obre la porta a tenir més socis. Els interessats podran inscriure’s a partir del mes vinent, a través de la pàgina web que l’entitat posarà en marxa.

Amb vocació acadèmica

Els objectius del CePAC són establir un Observatori d’Anàlisi, amb marcada vocació acadèmica i científica, sobre elements estructurals del fet casteller, especialment aquells que tenen relació amb la seva organització interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. Bargalló va assegurar que «la voluntat és reflexionar sobre el futur i sobre les incògnites que s’obren» i va voler aclarir que «no es farà ni recerca històrica, ni es parlarà de tècnica castellera. Dos àmbits que actualment ja estan coberts».

En concret, entre les línies inicials d’investigació s’estudiaran aspectes com els models organitzatius de les colles i la seva gestió econòmica, el paper i influència dels mitjans de comunicació o l’evolució del calendari i el format de les actuacions castelleres. Tota aquesta feina es plasmarà en informes que es faran públics periòdicament.

La voluntat de treballar conjuntament amb la Biennal de Castells i la URV han motivat l’elecció de Tarragona com a seu de l’entitat, tot i que el CePAC actuarà al conjunt del territori català. Com a part de l’acord, l’Ajuntament cedirà les dependències de l’Antiga Audiència per tal que s’hi puguin celebrar les reunions i activitats de l’associació.

Comentarios
Multimedia Diari