Torni vostè demà

Denunciar la violència de gènere. El mosso li va dir que a la comissaria hi havia una unitat d’ajuda a les víctimes, però que només treballaven en dies laborables, i que tornés dimarts perquè dilluns era Santa Tecla

04 octubre 2019 07:50 | Actualizado a 04 octubre 2019 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Torni vostè demà», si el dia que hi vas és un festiu abans d’un dia laborable, però si enxampes ponts o festes majors aquest «torni vostè demà» es pot convertir a tornar dos o tres dies després.

Si el que necessites és un tràmit administratiu, per urgent que sigui, mai serà tan vital com quan necessites protecció, suport i informació perquè la teva parella t’ha agredit i tens molta por.

Davant meu, fent cua, hi havia una noia jove amb el rostre desencaixat pel dolor i els ulls plorosos

Durant el cap de setmana de Santa Tecla estava a la comissaria central dels Mossos acompanyant a una persona que havia patit un furt. A les instal·lacions de la comissaria hi ha una finestreta, tipus una finestreta com les urgències dels hospitals on destrien els pacients per gravetat i tipologia, on és inevitable si hi ha cua escoltar el motiu pel qual els altres també estan a la comissaria.

Davant meu, fent cua, hi havia una noia jove amb el rostre desencaixat pel dolor i els ulls plorosos. Quan li va tocar el torn va explicar que acaba de ser víctima d’una agressió al carrer per la seva parella i que tenia por i no sabia què fer. Que li sonava que hi havia una unitat d’ajuda a les víctimes de violència de gènere i que necessitava ajuda.

Com és possible que es permeti desatendre una víctima quan ho necessita?

El mosso que la va atendre, molt amable, empàtic i cordial, li va dir que sí, que efectivament hi havia una unitat d’ajuda a les víctimes, però que només treballaven en dies laborables, que no recordava exactament l’horari, i que tornés dimarts perquè dilluns era Santa Tecla i tampoc treballaven.

La noia es va quedar desconcertada i m’hi vaig acostar per si podia ajudar-la d’alguna manera. Em va explicar que venia d’urgències d’un hospital de Tarragona i que després d’explicar el que li havia passat, i tenint el seu agressor a fora esperant-la, havia demanat si algun cos policial la podia acompanyar a casa perquè estava molt atemorida i angoixada. A la porta de l’Hospital hi havia Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, però la víctima va haver de tornar sola cap a casa.

Arran d’aquesta conversa amb la noia he volgut indagar sobre els protocols que hi ha amb les víctimes de violència de gènere.

Al web dels Mossos d’Esquadra hi ha una pestanya que es titula ‘Atenció personalitzada i com denunciar’

He vist que a la pàgina web dels Mossos d’Esquadra hi ha una pestanya específica que es titula Atenció personalitzada i com denunciar. Explica que hi ha una Oficina d’Atenció a la Ciutadania, l’OAC, amb formació especialitzada per recollir les denúncies d’àmbit penal presentades per la ciutadania i en concret també les de violència masclista i domèstica. Es troben a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra les 24 hores els 365 dies de l’any.

Llavors, què va passar a la Comissaria dels Mossos de Tarragona? Va ser un cas puntual i excepcional? Podem comptar amb aquestes Oficines d’Atenció a la Ciutadania les 24 hores els 365 dies de l’any?

Justament aquests fets han passat durant les festes majors de Tarragona on es preveu més moviment i disbauxa i se suposa que les mesures de prevenció i seguretat per evitar actes delictius han de ser més extremes.

Com és possible que amb la suposada conscienciació que hi ha contra la violència de gènere es permeti desatendre a una víctima quan ho necessita?

Quan passen les desgràcies i van augmentant el nombre de víctimes mortals per violència de gènere tot són lamentacions i minuts de silenci, però és evident que hi ha mesures i protocols que no funcionen i que cal revisar-los.

* Periodista. Vinculada als serveis informatius de TV3, ha presentat el ‘324 Comarques’ i l’espai ‘L’entrevista’ del 324 i ha participat en el programa ‘Els matins’. Dona classes a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari