Tres catalans guanyen el premi Pritzker, el Nobel de l'arquitectura

Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta han estat guardonats 'pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen'

19 mayo 2017 16:10 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els arquitectes catalans Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramón Vilalta han estat guardonats amb el premi Pritzker 2017 «pel seu compromís inflexible amb el lloc» on treballen per a la creació d’«espais que estan en relació amb els seus respectius contextos».

Aranda, Pigem i Vilalta van crear el 1988 l’estudi RCR a Olot, la seva ciutat natal, i amb la seva feina «busquen connexions entre l’exterior i l’interior, cosa que dóna com a resultat una arquitectura emocional i experiencial», segons el veredicte del jurat de la 39 edició del Pritzker.

L’anunci del premi el va fer a Chicago (EUA) el president de la Fundació Hyatt, Tom Pritzker, que destacà el fet que el jurat hagi elegit, per primera vegada, tres arquitectes com a receptors del premi, que s’atorga als seus treballs i no a l’estudi que van fundar fa gairebé tres dècades. «Aranda, Pigem i Vilalta han tingut un impacte en la disciplina més enllà de la seva àrea immediata. Els seus treballs abracen tant espais públics com privats, centres culturals o institucions educatives i la seva habilitat per relacionar de forma intensa el medi ambient específic de cada lloc és un testimoni del seu procés i la seva profunda integritat», assenyalà Pritzker.

«La seva forma de treballar en col·laboració, on el procés creatiu, el compromís amb una visió i totes les responsabilitats són compartides per igual, van portar a la decisió», va dir el president de la fundació que atorga anualment el Pritzker, considerat el Nobel d’arquitectura.

Aquesta és la segona vegada que el premi recau a Espanya, ja que Rafael Moneo va ser guardonat amb el Pritzker l’any 1996.

«És una gran alegria i responsabilitat. Estem emocionats perquè aquest any tres professionals, que treballem junts i estretament en tot el que fem, siguem els reconeguts», va dir Pigem.

Entre els seus projectes destacats hi ha el centre d’art La Cuisine, a Nègrepelisse (França); el museu Soulages, a Rodez (França) en col·laboració amb G. Trégouët; el restaurant Les Cols, a Olot; el Celler Bell-Lloc, a Palamós, i la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver, a Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari