Un de cada quatre trasplantaments de ronyó, a Catalunya són amb cirurgia robòtica

L'Hospital Clínic, centre del qual provenen aquestes dades, vol que ho siguin el 40% d´aquestes operacions

19 mayo 2017 18:28 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un de cada quatre trasplantaments de ronyó de donant viu a l’Hospital Clínic de Barcelona ja es fan mitjançant cirurgia robòtica, aplicant tècniques mínimament invasives, tant per al donant com per al receptor, la qual cosa redueix el risc de complicacions i afavoreix la ràpida recuperació del pacient. Així ho va destacar ahir el doctor Antonio Alcaraz, cap del Servei d’Urologia del Clínic, que subratllà que aquest any, en 14 dels 55 trasplantaments de ronyó que han efectuat s’ha utilitzat la tècnica robòtica, si bé el seu objectiu és poder-ho fer en el 40% de les intervencions.

El Clínic, un centre pioner en aquest tipus d’intervencions, va fer el seu primer trasplantament de ronyó mitjançant la cirurgia robòtica, i a més doble, a l’agost del 2015, ara fa un any, quan un equip liderat per Alcaraz va extreure dos ronyons per nefrectomia transvaginal – través de la vagina de les donants– i els va implantar en els receptors mitjançant cirurgia robòtica, utilitzant el robot Da Vinci Xi.

Aquest robot és un equipament d’alta tecnologia que obre la porta a realitzar intervencions de diverses especialitats des d’un abordatge mínimament invasiu i amb més precisió que la laparoscòpia convencional.

De fet, segons informà ahir l’Hospital Clínic, el robot Da Vinci també permetrà realitzar en un futur pròxim, d’una forma optimitzada, intervencions a través d’un únic orifici gràcies a la tecnologia Single port.

La cirurgia amb robot es porta a terme mitjançant quatre petites incisions que es fan en l’abdomen del pacient per poder inserir els braços del Da Vinci Xi.

L’òrgan –en aquest cas el ronyó– s’introdueix o s’extreu per la vagina, en el cas de les dones, o mitjançant una incisió de 6 centímetres en el melic, en el cas dels homes.

Segons Alcaraz, la incorporació de la robòtica en els trasplantaments de ronyó suposa un «gran avanç», ja que hi ha casos en els quals no es podia utilitzar la laparoscòpia perquè els instruments no els permetien maniobrar de forma adequada.

Comentarios
Multimedia Diari