Un estudi demostra l'efecte terapèutic de la cultura per als malalts d'Alzheimer

Visites a exposicions són un estímul intel·lectual que ajuden a endarrerir el desmemoriament, segons els experts

19 mayo 2017 17:49 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Universitat de Vic (UVIC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) han qualificat de positius els resultats de l’avaluació del Programa Alzheimer, una iniciativa cultural del CCCB per a persones que pateixen aquesta malaltia.

El Programa Alzheimer, creat a l’octubre del 2010 per treballadors del centre barceloní –dirigit a pacients, familiars i cuidadors, que per mitjà de visites comentades a les exposicions i a l’edifici del CCCB, i un programa especial de cinema–, ajuda a la integració social i desenvolupament personal d’aquestes persones.

En el programa han participat 40 pacients, al costat dels seus familiars i cuidadors, dels quals la gran majoria han gaudit de l’experiència i cap ha tingut una reacció negativa o un rebuig cap a aquestes activitats culturals.

Els resultats manifesten l’impacte positiu que té el programa en el benestar i la participació social dels usuaris, familiars i cuidadors, a la vegada que n’exposa les limitacions, com són el nombre de participants, la regularitat i la durada de les exposicions.

Segons Salvador Simó, director del grup d’investigació de salut mental i innovació social de la UVIC, la finalitat d’aquest estudi es basa a entendre l’impacte de la cultura en el benestar i la inclusió social de persones afectades per la malaltia de l’Alzheimer.

Els organitzadors del programa han escollit les exposicions de +Humans i Making Africa, adaptades als participants d’aquest programa i oferint-los una atenció personalitzada.

Marina Geli, directora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, ha explicat que «el plaer de gaudir d’activitats artístiques» relacionades amb la memòria implícita «ajuden en el procés d’«aturar o endarrerir el desmemoriament».

Simó afirmà de la seva banda que «hi ha més demanda de la necessitat d’aquest tipus de projectes», amb els quals «veiem una societat que exclou persones que tenen el dret de gaudir i participar en activitats».

Vicenç Villatoro, director del CCCB, ha dit que «les visites a les exposicions del CCCB tenen efectes terapèutics positius en els malalts d’Alzheimer», a més de «facilitar l’accés a la cultura a tota la població», sense discriminar a ningú.

El programa s’ha dut a terme per mitjà de gravacions de les visites guiades, diaris de camp, qüestionaris i declaracions de tots els participants.

El 2015, més de 46 milions de persones patien demència a nivell mundial, xifra que incrementarà, fins i tot, doblant-se cada 20 anys.

Segons el blog del Centre de Cultura Contemporània, aquestes visites a exposicions «són un estímul intel·lectual, que permeten establir connexions entre vivències personals i el món, evoquen memòries llunyanes i promouen el desenvolupament personal», a més destaquen aquesta activitat com «una estona única per compartir, aprendre, riure i emocionar-se».

Comentarios
Multimedia Diari