Un home amb ordre d'allunyament assassina l'exdona a Santa Perpètua

Tres assassinats més, a València, Gandia i Badajoz, eleven a 16 les dones mortes per violència masclista en el que portem d'any

19 mayo 2017 16:15 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una dona de 34 anys va ser assassinada a ganivetades dimarts a la nit a Santa Perpètua de Mogoda per la seva parella, que tenia una ordre d’allunyament perquè ella l’havia denunciat dues vegades per amenaces. El crim va succeir poc abans de la mitjanit. La dona li havia anunciat la seva intenció de separar-se. L’home la va matar quan sortia de treballar d’un col·legi del municipi, on feia tasques de neteja. L’home es va lliurar després a la comissaria central dels Mossos d’Esquadra a Sabadell. Els policies el van detenir i el van dur a l’hospital perquè patia una crisi d’ansietat.

El detingut tenia vigent des del novembre de l’any passat una ordre d’allunyament de 500 metres de la seva dona dictada per un jutjat de violència domèstica, que es va ampliar a 1.000 metres el mes de gener passat després que la víctima presentés una nova denúncia contra ell, segons confirmà ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané.

L’home estava pendent de dos judicis que se celebraran els pròxims mesos. La primera de les causes es va iniciar al setembre de l’any passat arran d’una denúncia per amenaces presentada per la dona, que va ser arxivada a petició de la Fiscalia per falta de testimonis. Una segona denúncia va donar peu a un altre procés penal contra el detingut al novembre del 2016, quan el jutge va imposar una ordre d’allunyament de 500 metres i va enviar el cas a judici, que havia de celebrar-se a l’abril.

El passat gener, la dona va interposar una nova denúncia després que la seva exparella incomplís l’ordre d’allunyament que tenia vigent, cosa que va derivar en una nova causa per coaccions i obstrucció a la justícia i va motivar que s’ampliés a un quilòmetre la distància que el detingut havia de mantenir. En aquest cas, el judici havia de ser al juny.

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, que ahir va fer un minut de silenci en homenatge a la nova víctima de violència masclista, ha anunciat que exercirà l’acusació popular en la causa que s’obri contra el detingut.


El balanç més tràgic
Ja són 17 les dones mortes enguany a mans de les seves parelles o exparelles. Aquesta xifra converteix 2017 en el més sagnant de les últimes dècades a Espanya.

A més del cas de Santa Perpètua de Mogoda, a Extremadura va morir ahir l’anciana de 91 anys que diumenge va ser apunyalada al coll pel seu marit, al domicili familiar a Villanueva del Fresno. El marit, també de 91 anys, està detingut a la unitat psiquiàtrica de l’Hospital Infanta Cristina de Badajoz.

Una altra víctima confirmada de la violència masclista és una guàrdia civil retirada, trobada morta a l’àtic de la població valenciana de Gandia on vivia de lloguer. La seva exparella va ser detinguda ahir a Móstoles. El cos sense vida de la dona, de 47 anys, estava en un pis de l’avinguda de Germanies. El cadàver va ser trobat pel propietari de l’habitatge, que va acudir al pis preocupat perquè havia intentat durant dies telefonar la dona. El cos de la dona era a l’interior de la banyera, cobert per una tovallola i amb un plàstic a la cara. El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, va explicar que el detingut és una exparella de la víctima. Pel que sembla tenia una ordre d’allunyament de la dona.

També a València, la Policia Nacional investiga la mort d’una dona que va morir dimarts després de precipitar-se al buit pel forat d’una escala, en un immoble a l’avinguda de les Tres Creus de la capital. Els agents han detingut un home en relació amb els fets.

El luctuós balanç de la violència masclista d’aquest any dóna set mortes al gener i nou des de principi de febrer, fet que suposa que en les 53 primeres jornades de 2017 una dona ha estat assassinada cada 3,3 dies.

Cap any d’aquest segle supera aquestes xifres. Per trobar-ne alguna de similar cal remuntar-se una dècada. Al gener i febrer de 2008, any que va acabar amb 76 víctimes mortals, van perdre la vida a mans de les seves parelles o exparelles 15 dones. El 2007 en van ser assassinades 71, de les quals 14 els dos primers mesos.

El ministre de Justícia, Rafael Català; el d’Interior, Juan Ignacio Zoido; i la titular de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, es reuniran avui d’urgència davant dels quatre nous casos.

Comentarios
Multimedia Diari