Una anàlisi de sang pot predir un infart amb tres anys d’antelació

Uns nivells elevats de certes partícules indiquen l’existència de risc encara que els nivells de colesterol siguin normals

29 agosto 2017 11:22 | Actualizado a 29 agosto 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una anàlisi de sang que mesuri el nivell de microvesícules en plasma pot ajudar a predir els infarts amb fins a tres anys d’antelació, segons un estudi realitzat per les investigadores Lina Badimon i Teresa Padró a l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC).

L’estudi, que es va presentar ahir al Congrés Europeu de Cardiologia, que congrega a 30.000 cardiòlegs a Barcelona, demostra que el nou biomarcador es detecta mitjançant l’anàlisi de plasma sanguini i prediu esdeveniments isquèmics, com infarts aguts del miocardi, en pacients amb hipercolesterolèmia familiar amb alt risc cardiovascular. Demostra que nivells elevats de microvesícules circulants s’associen amb un major risc d’infart, independentment dels nivells de colesterol del pacient.

«Un dels principals problemes que hi continua havent en medicina i, en especial, a l’àrea cardiovascular, és que resulta molt difícil predir quan un pacient pot tenir un esdeveniment isquèmic agut, ja que els marcadors actuals són poc sensibles», va explicar la doctora Teresa Padró.

Un altre estudi diu que les malalties mentals i l’estrès emocional eleven el risc d’infart

Les microvesícules circulants són com petites partícules que deriven de les cèl·lules i que es desplacen per la sang. Poden provenir tant de cèl·lules activades com de cèl·lules que estan entrant en procés de necrosi o mort cel·lular. «Totes les cèl·lules alliberen aquestes microvesícules en quantitats baixes, però sabem que el seu nombre augmenta en situacions patològiques, com els trastorns aterotrombòtics o la hipercolesterolèmia familiar», va dir la doctora Teresa Padró.

Assenyalà que és possible identificar l’origen de les microvesícules en funció dels seus components moleculars (proteïnes, RNAs, microRNAs, entre altres), la qual cosa «ens brinda informació rellevant sobre la malaltia del pacient». El treball demostra que el biomarcador «permet identificar aquells pacients que estan en risc de patir un esdeveniment cardiovascular quan altres paràmetres clínics no ho indiquen», explicà.

Un altre estudi presentat també ahir al Congrés de Cardiologia assenyala que les malalties psiquiàtriques i l’estrès emocional augmenten el risc d’infart de miocardi amb artèries coronàries normals o sense obstruccions significatives i empitjoren el seu pronòstic. Segons aquest treball, de l’Hospital de Getafe, «el 29% dels pacients amb infart de miocardi sense lesions coronàries obstructives significatives tenien història de malaltia psiquiàtrica i gairebé el 80% reconeixien una situació d’estrès emocional prèvia». 

Comentarios
Multimedia Diari