Una enquesta del Govern preguntarà als catalans si és important complir la llei

També sondejarà fins a quin punt estan disposats a 'servir en l'exèrcit'

19 mayo 2017 15:28 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), l'òrgan de la Generalitat encarregat de fer enquestes, prepara un sondeig en el qual preguntarà als catalans "fins a quin punt és important obeir sempre les lleis i les normes" i si estan disposats a allistar-se a l'exèrcit en cas de necessitat, entre altres qüestions.

Així figura en el contracte que el CEO ha posat en licitació recollit per Europa Press, i que té un valor de 56.785,30 euros --IVA inclòs-- per a la companyia que es faci amb ell.

La pregunta és rellevant per l'actual moment polític que viu Catalunya, on s'ha instal·lat el debat permanent sobre el compliment de les lleis i sobre si el procés sobiranista pot completar-se d'acord amb la legalitat vigent.

Les més de 1.900 persones que hauran de respondre l'enquesta, segons figura en el contracte, hauran de valorar de l'1 al 7 si consideren "res important" --1-- obeir sempre les lleis i la normes o si els sembla "molt important" --7--.

El debat sobre el compliment de les lleis va tornar a la primera plana aquesta setmana quan el diputat de JxSí en el Parlament, Lluís Llach, va assegurar que el Govern "sancionaria els funcionaris que no vulguin aplicar les lleis de 'desconnexió.

Els independentistes consideren d'obligat compliment aquestes lleis quan el Parlament les aprovi eventualment, mentre que els no independentistes no ho veuen així si aquestes normes són manifestament inconstitucionals. ANAR A l'EXÈRCIT

Una altra de les preguntes del qüestionari també és inusual: el Govern vol saber d'una escala de l'1 --res important-- al 7 --molt important-- "fins a quin punt és important estar disposat a servir a l'exèrcit en temps de necessitat".

Fonts del CEO consultades per Europa Press argumenten que es tracta de dues preguntes --entre altres-- encarregades al CEO per la Direcció general de Joventut de la Generalitat, interessada a conèixer la percepció que tenen els joves sobre aquest tema.

Segons figura en el contracte, l'univers de l'enquesta ha de ser a 1.900 persones, de les quals 1.100 a joves de 16 a 29 anys i la resta, 800 persones, a persones de 30 o més anys.

El CEO destaca que no és la primera vegada que es pregunta sobre el compliment de les lleis i sobre l'exèrcit, i recorden que la mateixa pregunta ja figurava en un sondeig que el CEO va realitzar en 2011.

En aquella enquesta, amb una mostra de 2.100 persones i també amb una escala de l'1 al 7, un 45% considerava "molt important" obeir sempre les lleis --7--; un 20,1% li donava un 6; un 16,2% un 5; un 7,6% un 4; un 5,3% un 3; un 1,9% un 2 i un 2,9% un 1.

En la pregunta sobre l'exèrcit, un 34,1% considerava "res important" allistar-se a l'exèrcit en temps de necessitat --1--; un 7,8% un 2; un 8,2% un 3; un 10,3 un 4; un 14,2% un 5; un 6,9% un 6, i un 15,2% considerava molt important allistar-se --un 7--.

Les mateixes fonts del CEO també assenyalen que el qüestionari de l'enquesta que s'adjunta al contracte és un "esborrany", per la qual cosa podria estar subjecta a canvis després que s'assigni a l'empresa guanyadora del concurs.

Comentarios
Multimedia Diari