Una manifestació multitudinària exigeix poder acollir refugiats

El color blau de les pancartes i de milers de cartolines amb els lemes promoguts per la plataforma "Casa nostra, casa vostra" ha predominat per damunt d'altres banderes o ensenyes

19 mayo 2017 16:19 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una multitudinària manifestació que ha recorregut el centre de Barcelona i que ha congregat unes 160.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i més de 300.000, segons l'organització, ha exigit a les autoritats espanyoles i europees poder acollir els refugiats que fugen dels conflictes als seus països.

La manifestació s'ha iniciat a les 16 hores, quan desenes de milers de persones s'han anat concentrant i han desbordat els límits de la plaça Urquinaona de la capital catalana, punt d'inici de la marxa convocada per la plataforma "Casa nostra, casa vostra" amb el lema "Volem acollir".

La capçalera de la manifestació, amb el suport de la majoria de partits polítics, sindicats i nombroses entitats socials catalanes, portava pancartes amb les proclames "Catalunya, terra d'acollida" i "¡Prou excuses! ¡Acollim ara!", mentre una altra situada al final indicava "No més morts! ¡Obrim fronteres!".

L'ambient de la manifestació ha estat eminentment festiu i familiar, amb la participació de persones de totes les edats, moltes d'elles immigrants, al costat de nens petits i fins i tot cotxets amb nadons.

El color blau de les pancartes i de milers de cartolines amb els lemes promoguts per la plataforma "Casa nostra, casa vostra" ha predominat per damunt d'altres banderes o ensenyes, en un recorregut que ha estat animat per grups musicals i dinamitzadors.

Els primers manifestants de la marxa han arribat al final del recorregut cap a les 17:30 hores, una hora i mitja després d'iniciar-se, quan molts dels participants encara no havien començat a caminar i seguien als voltants de la plaça Urquinaona.

Els manifestants acabaven el seu recorregut al parc de la Barceloneta, davant del mar, un lloc simbòlic on s'ha representat una "performance" de la companyia La Fura dels Baus, en la qual s'han situat unes armilles salvavides entre la sorra.

A continuació, el veler Astral, de l'ONG Proactiva Open Arms, que rescata persones que intenten arribar a Europa travessant el Mediterrani, ha participat en una simulació d'una operació de salvament de nàufrags entre els aplaudiments dels assistents.

Posteriorment, s'ha llegit un manifest que ha recordat que el 2015, l'estat espanyol "es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys" i que "aquest compromís s'està incomplint" pel que "d'aquesta manera, el govern espanyol, conjuntament amb d'altres estats europeus, vulneren sistemàticament el dret internacional".

Els coordinadors de la campanya "Casa nostra, casa vostra", Rubén Wagensberg i Lara Costafreda, que han destacat que la mobilització ha estat la més gran d'Europa en suport dels refugiats, han reclamat un gran pacte social a Catalunya per anar a reclamar conjuntament a Madrid i a Brussel·les que s'obrin les fronteres als demandants d'asil.

"El clamor és unànime: s'han acabat les excuses, volem acollir i volem acollir ara", ha expressat Costafreda a l'escenari instal·lat al parc de la Barceloneta.

Aquesta mateixa demanda ha estat traslladada aquesta nit al president català, Carles Puigdemont, que ha rebut els organitzadors de la manifestació al Palau de la Generalitat.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, que ha participat en la marxa al costat de diversos consellers, ha demanat al govern espanyol que "es posi les piles" per acollir refugiats i ha desitjat que la multitudinària manifestació d'avui a Barcelona serveixi per "desencallar d'una vegada per sempre" aquesta situació.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha considerat de la seva banda, que el govern de la Generalitat intenta aprofitar la crisi dels refugiats per "alimentar el debat independentista", i si bé ella no ha acudit a la marxa, càrrecs del partit, com la diputada Sonia Sierra, sí que hi han participat.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha destacat que la marxa ha estat "una manifestació cívica en què volem fer sentir la nostra veu davant la UE i Espanya", i el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assenyalat que "estem aquí fent el que sempre hem fet; no és un dia extraordinari perquè portem tota la nostra història fent això".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també s'ha unit a la marxa, ha indicat que espera que la capital catalana "es converteixi en la capital de l'esperança, de la defensa dels drets humans i de la pau".

Comentarios
Multimedia Diari