Una plataforma demana la suspensió immediata de l´ús de pistoles elèctriques

Stop Taser són més de 90 organitzacions adherides al manifest contra aquestes armes

19 mayo 2017 18:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Plataforma Stop Taser recomana la «suspensió immediata» de les pistoles elèctriques Taser per part d’aquells cossos policials que actualment les tenen incorporades en les seves dotacions armamentístiques. Així ho explicà ahir el president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia. Demà divendres està previst que es tanqui el grup de treball que s’ha format per tractar, durant quatre mesos, aquest tema al Parlament, i que ha analitzat casos i efectes de les pistoles elèctriques i les possibles conseqüències que poden tenir sobre la salut de les persones. Segons un informe del Síndic de Greuges, des del 2000, any a partir del qual es va generalitzar l’ús de les pistoles elèctriques en els cossos policials, més d’una trentena de municipis han adquirit una o diverses d’aquestes armes i s’han registrat cinc casos en els quals s’hagin utilitzat.

«Catalunya no disposa de les garanties necessàries perquè l’ús de les pistoles elèctriques respecti els drets humans», per això el responsable de Relacions Institucionals i Incidències Polítiques d’Amnistia Internacional Catalunya, Eduard Martínez, cridà l’atenció sobre la necessitat d’evitar que aquests dispositius formin part de l’equipament tant de policies locals com dels Mossos.

Els efectes poden ser diferents en cada cas, ja que poden variar segons la potència del model de l’arma, la quantitat de vegades que s’apliqui la descàrrega, l’estat físic i mental de la persona sobre la qual s’utilitza, i fins i tot factors mediambientals com per exemple si hi ha humitat a l’ambient.

El risc també augmenta, com ha advertit el Comitè contra la Tortura de les Nacions Unides (CAT), quan s’utilitzen aquestes armes en persones esquizofrèniques, amb insuficiències cardiorespiratòries o intoxicades per drogues o alcohol.

Amnistia Internacional Catalunya recomana que s’hauria d’aplicar un període de prova amb la formació adequada per als agents, així com crear un «òrgan independent que tingui la competència objectiva d’investigar els casos que es denunciïn», informà Eduard Martínez.

La plataforma està formada per més de 90 organitzacions adherides al manifest en contra de l’ús d’aquestes armes per part dels cossos policials catalans, perquè, tot i que se les cataloga com armes no letals, «s’han registrat més de 200 morts al món», explicà Bondia. La representant de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Laia Serra, incidí en la «necessitat de fer informes de les causes i les conseqüències dels casos» en què s’utilitzin aquestes armes, perquè actualment no cal fer-ho.

Comentarios
Multimedia Diari