Unes 80.000 persones es concentren contra la 'judicialització' del procés i en defensa de les institucions

Les entitats independentistes avisen que "és l'hora de la mobilització permanent"

19 mayo 2017 17:25 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb el lema 'Per la democràcia. Defensem les nostres institucions', unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest diumenge a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona per fer costat a les institucions públiques catalanes i als representants electes que estan sent investigats per diferents causes relacionades amb el procés. L'acció d'aquest 13-N està convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI. Més de 170 autocars han traslladat des de diversos punts del territori els participants de la concentració, que compta amb l'assistència, entre d'altres, de representants polítics amb causes obertes com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'expresident de la Generalitat Artur Mas; els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs; l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma. Les entitats independentistes han avisat que "és l'hora de la mobilització permanent" i han exclamat que si l'Estat ataca un sol càrrec electe, ataca tot un poble.

L'avinguda Maria Cristina de Barcelona, tot just davant de les fonts de Montjuïc i de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, s'ha omplert de gom a gom aquest diumenge per defensar els càrrecs electes que estan perseguits per la justícia a causa del procés independentista. El cantant de Lax'n'Busto, Salva Racero, ha exercit de presentador de l'acte, amb la col·laboració dels actors Mercè Martínez, Marc Martínez i Pep Ferrer, que s'han encarregat de recordar totes les iniciatives i lleis suspeses pel TC, així com els procediments judicials oberts contra càrrecs catalans. També han llegit els articles de la Declaració de Drets Humans que emparen el dret a l'autodeterminació i Mercè Martínez ha cantat 'L'Estaca' i 'Els Segadors'. 

Des d'Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, ha demanat a les forces polítiques i representants institucionals que mantinguin el "sentit d'estat i la generositat per assolir la república catalana", que estiguin "a l'alçada del moment històric" que està vivint Catalunya. 

També s'ha adreçat als ciutadans, a qui els ha advertit que ara cal preparar-se "forts, units, cohesionats, alegres i combatius, perquè començar l'hora de la mobilització permanent". "Això ja no va de manifestar-nos l'Onze de Setembre, o en dies històrics. Aquí ja no està en joc la independència, sinó la democràcia i el nostre futur com a nació", ha avisat. 

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha alertat Espanya que els catalans no permetran que ataquin els seus càrrecs electes i les seves institucions. "Quan ataquen un, ens ataquen a tots", ha exclamat Lloveras, que ha carregat contra un estat "absolutament decadent, amb un nivell democràtic molt baix". 

La també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha denunciat la manca de separació de poders i de llibertat d'expressió a Espanya, i ha fet especial èmfasi en els 407 procediments judicials oberts contra ajuntaments catalans. 

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha començat la seva intervenció celebrant que s'hagi hagut de tallar la plaça d'Espanya per donar cabuda als milers de persones que s'han congregat a Barcelona en defensa de les seves institucions. "Avui hem superat Espanya, la plaça d'Espanya", ha ironitzat. La Guàrdia Urbana ha tallat la plaça per fer més fluïda la sortida dels assistents, i s'ha reforçat la seguretat del metro per evitar aglomeracions, han explicat fonts municipals.

Sànchez ha constatat que "els temps de dubtes i de renúncies ja s'han acabat per sempre més", i ha garantit que el procés arribarà fins al final des de la unitat, perquè això és el que vol el poble de Catalunya. "Ho farem, perquè creiem en la democràcia i perquè guanyarem el referèndum que el president i el Parlament es va comprometre a realitzar fa tot just un mes. Que tothom ho escolti i que ningú ho dubti, continuarem fins al final, sortirem al carrer quan calgui i on calgui", ha continuat. 

Després de la interpretació de 'Els Segadors', l'acte ha conclòs amb la cançó de Lax'n'Busto 'Llença't' i amb tots els càrrecs electes a sobre de l'escenari.

Entre els assistents, hi havia diversos membres del Govern com el vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera de la Presidència, Neus Munté o els consellers Raül Romeva, Meritxell Borràs, Santi Vila, Meritxell Serret, Toni Comín i Dolors Bassa. Els coordinadors del PDECAT, Marta Pascal i David Bonvehí, estaven també a primera fila, així com la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull. Per part de la CUP hi han assistit, entre d'altres, Albert Botran i Gabriela Serra. També hi era el president del grup de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, així com els tinents d'alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

Comentarios
Multimedia Diari