Vall d'Hebron estrena un bloc quirúrgic amb tecnologia punta que permetrà operar més i millor

En 10.000 metres quadrats s'ubiquen 19 quiròfans dissenyats perquè els professionals treballin amb millors condicions

19 mayo 2017 18:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un nou bloc quirúrgic per a les operacions d'alta complexitat. En 10.000 metres quadrats, el bloc consta de 19 quiròfans amb tecnologia puntera per poder incorporar totes les noves tècniques. Els quiròfans incorporen navegadors de neurocirurgia, sistemes d'imatge en 3D, ecografia integrada i el nou model robot Da Vinci XI. Dos dels quiròfans són híbrids, és a dir, incorporen uns arcs quirúrgics de Raig X per poder veure en directe el resultat de la intervenció, molt útil en cirurgia vascular. L'Hospital preveu operar més i millor ja que es podran fer intervencions menys agressives facilitant el postoperatori i per tant, escurçant l'ingrés al centre.

Les instal·lacions quirúrgiques de l'Hospital Vall d'Hebron dataven dels anys 50, una època en què ni els trasplantaments ni la cirurgia robòtica eren una realitat. Per això, el centre va apostar per renovar les instal·lacions que serveixen per fer cirurgia d'alta complexitat, és a dir, la que requereix postoperatori ingrés. El projecte va començar el 2005, les obres el 2006 i fins el 2013 no es va començar a equipar. Ara ja és una realitat i en 10.000 metres quadrats, els professionals de Vall d'Hebron, podran trobar les màximes comoditats per operar amb encara més garanties de les que hi havia actualment.

Així doncs, s'han estrenat 19 quiròfans que no tan sols estan a l'última a nivell tecnològic sinó que estan preparats per a la tecnologia del futur. S'han dissenyat colze a colze amb els cirurgians i professionals que les utilitzen per, per exemple, decidir com i on es col·loquen les pantalles, les torres amb el cablejat o la il·luminació. Un dels canvis per exemple, en aquest sentit és que cada professional podrà configurar el se perfil segons el tipus d'intervenció que dugui a terme, i automàticament la posició dels diferents aparells serà la necessitada.

Aquesta és una de les novetats d'aquests quiròfans, i permetrà agilitar l'espera entre dos pacients. I és que un dels aspectes positius d'aquestes noves instal·lacions és que permetrà fer més operacions i per tant, incidir en les llistes d'espera. Així ho explica Joan Anton Huete, coordinador activitat quirúrgica Vall d'Hebron, que assegura que el nou bloc les permetrà admetre ''una quantitat més gran de pacients'', en funció també dels llits disponibles a l'Hospital. De totes maneres, Huete no creu que aquesta disponibilitat sigui ''un coll d'ampolla'' perquè els nous quiròfans també permeten l'ús de tècniques menys invasives que per tant, faciliten la recuperació i el postoperatori.

En els 10.000 metres quadrats construïts doncs, es disposa de 19 quiròfans equipats amb 3D, navegadors en neurocirurgia, ecografia integrada, i el nou robot Da Vinci xi. D'aquestes 19 sales, dues estan equipades amb arcs quirúrgics per poder veure en directe el resultat de determinades intervencions sense haver de traslladar al pacient a la sala de radiologia, un fet molt útil en la cirurgia vascular.

A banda dels quiròfans, el nou bloc quirúrgic també disposa d'un armari robotitzat de 1.000 metres quadrats que distribueix tot el material necessari per a les intervencions. Així, els professionals ja no hauran d'agafar el material del magatzem, sinó que hauran de seleccionar el paquet que correspongui per a cada tipus d'operació. El material instrumental també està automatitzat i informatitzat de manera que els professionals saben en tot moment quin material han utilitzat per operar a cada pacient i en quina part del procés es troba.

Amb aquestes novetats, els 300 professionals que hi treballen guanyen qualitat a l'hora de treballar que s'ha de veure traduïda en uns millors resultats. Pel cap de servei d'Urologia i Trasplantament renal és ''obvi'' que treballar de manera ''més còmoda i confortable'' els ajudarà a millorar resultats i capacitats professionals.

El nou bloc quirúrgic ha representat una inversió de 21 MEUR en la seva construcció i 16 MEUR més en equipament.

 

Comentarios
Multimedia Diari