Vuit de cada deu catalans amb trastorn mental han patit discriminació

El 78,9% oculten la patologia a la feina.

19 mayo 2017 17:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 80,1% dels catalans amb trastorn mental ha estat discriminat en algun àmbit de la seva vida pel seu estat mental, segons un estudi presentat avui per l'entitat Obertament, a l'auditori de la Generalitat de Catalunya.

D'acord amb l'informe, un 54,9% d'aquestes persones ha estat marginada bastant o molt freqüentment i aquest tracte discriminatori es produeix en àmbits tan dispars com el laboral, l'educatiu, el sanitari i el familiar.

En l'àmbit laboral, la taxa d'atur de les persones amb trastorn mental és del 61,9%, una xifra molt més elevada que l'última dada disponible de desocupació a Catalunya, que és del 17,7%.

En aquest sentit, quatre de cada deu persones manifesten haver rebut en alguna ocasió un tracte injust a l'espai laboral per la seva malaltia i el 19,2% durant alguna entrevista de feina.

El 82,4% dels afectats han ocultat parcialment o totalment la seva malaltia a algú per evitar l'estigma i la discriminació en algun àmbit de la seva vida.

A l'entorn laboral, un 78,9% de les persones amb problemes de salut mental han ocultat el seu trastorn durant algun procés de selecció per evitar ser discriminats i gairebé la meitat amaga el fet en el seu lloc de treball.

D'altra banda, en l'àmbit educatiu un 18,9% assegura haver estat discriminades pel professorat, tres de cada deu afirma haver patit discriminació per part dels seus companys d'estudi i més de la meitat decideix no explicar el seu trastorn a les aules.

L'estudi també assenyala que un 26,1% i un 24,9% de les persones amb trastorn mental han patit discriminació als centres hospitalaris i d'atenció primària, respectivament, i quatre de cada deu assevera no haver rebut un tracte adequat en algun servei de la xarxa de salut mental.

La discriminació es produeix a més en la família ja que, segons l'informe, el 50,4% explica haver patit un tracte injust per part del nucli familiar, que es basa sobretot en el distanciament, la desacreditació i la sobreprotecció.

També el 19,2% de les persones amb trastorn mental no ha tingut parella després de rebre el diagnòstic i un 23% han estat pressionades per no tenir fills, coacció que ve principalment de la família i dels professionals sanitaris.

"Per voler ser mare la meva família em va tractar d'egoista i en l'àmbit sanitari em van dir si no m'estava complicant la vida, quan ja feia sis mesos que estava embarassada", ha relatat l'activista d'Obertament, Isabel Giménez.

Segons el document, els principals comportaments discriminatoris detectats són l'ús de llenguatge discriminatori, l'escarni, el maltractament econòmic, l'agressió física o sexual, el rebuig, la condescendència, la sobreprotecció i el control.

La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha participat en l'acte de presentació i ha assenyalat la importància que els mitjans de comunicació informin adequadament per "combatre l'estigma" que pateixen les persones amb trastorn mental.

La investigació qualitativa i quantitativa s'ha fet a partir d'una mostra de 967 persones amb experiència de trastorn de salut mental i mitjançant catorze grups focals amb afectats, familiars, joves i professionals de la salut, de recursos humans i de l'educació.

Comentarios
Multimedia Diari