Xavier Sabaté encapçala 'Roj@s', la nova corrent dels militants del PSC per reivindicar un gir a l'esquerra

El tarragoní és la cara visible d'aquest nou moviment que carrega contra la "deriva a la dreta del PSOE" i que preveu expandir-se per tot l'Estat

19 mayo 2017 17:33 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un quinzena de militants del PSC han impulsat la creació del corrent intern 'Roj@s' per reivindicar "un gir radical cap a l'esquerra" del partit i es presentaran en societat aquest dimecres amb un acte des de la seu central del partit al carrer Nicaragua de Barcelona.

La principal cara visible del moviment és el tarragoní Xavier Sabaté, exconseller, exdiputat i que durant un breu període de temps ha estat líder dels socialistes en la Cambra catalana --va renunciar a estar en les llistes en les últimes eleccions catalanes per discrepàncies amb el partit pel dret a decidir--.

Altres membres destacats són Noemí Trucharte, integrant de l'Executiva del partit; els consellers nacionals Xavier Marín, José Antonio Monteagudo, Nicolás Cortés i Daniel Cortés i el dirigent de les joventuts Adrià Ortiz.

Es reivindiquen com "l'ala esquerra del PSC" i fonts del moviment precisen que el seu focus d'atenció està centrat tant en el partit a Catalunya, com també en "la deriva del PSOE a la dreta" després d'haver-se abstingut a la investidura de Mariano Rajoy.

Així, admeten que el PSC està "més unit que mai" al voltant al rebuig al president del Govern espanyol, i consideren que és sobretot el PSOE qui ha virat a la dreta, un aspecte que veuen urgent corregir.

Tot i que el seu naixement se circumscriu a l'àmbit del PSC, assegura que han rebut peticions de militants d'Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó que demanen que aquesta corrent sigui d'àmbit estatal: "Busquen refugi polític".

Les mateixes fonts expliquen que dilluns passat van comunicar la creació de la corrent al líder del PSC, Miquel Iceta, i a la secretària d'Organització, Assumpta Escarp, i asseguren que se'ls han cedit instal·lacions de la seu central per presentar-se.

Afirmen que el PSOE ha tingut un problema històric de presència de tesis "liberals" que han desdibuixat la seva essència d'esquerres, i assenyalen com grans defensors d'aquestes tesis als exministres Elena Salgado, Pedro Solbes, Jordi Sevilla i Miguel Sebastián.

Manifest: Contra la Monarquia

En el seu manifest fundacional justifiquen que aquest gir radical a l'esquerra és necessari per "la precarització de la representació institucional del PSC en tots els nivells, amb un descens permanent en totes les eleccions des de 2004".

Pel que fa a l'organització territorial de l'Estat, 'Roj@s' està en sintonia plena amb el PSC i reivindica una reforma de la Constitució per avançar cap a una Espanya federal que millori l'encaix de Catalunya.

En el document destaca l'aposta sense matisos per la República: "Les 10 monarquies que encara subsisteixen a Europa són vestigis d'un passat despòtic que cal superar definitivament. Ser socialista i monàrquic és un oxímoron".

"Portem vuit anys sense nord polític", conclouen en la corrent, que també proposa canvis en l'estructura interna del PSC com acabar amb la duplicitat de càrrecs públics i apostar per les llistes obertes tant per a les Executives com per a les llistes institucionals.

"Revisar l'estructura jeràrquica piramidal del PSC, idèntica a la de l'Església o l'Exèrcit, pensada per a la transmissió de consignes a fidels que només han d'obeir", critiquen.

Comentarios
Multimedia Diari