tttt

per fàtima llambrichsensecadaver@gmail.comQuatre canvis en tres anys. El 155 destitueix Trapero com a cap de Mossos, posen el comissari Ferran López, el treuen pel comissari Esquius, que el relleven per Sallent, a qui treuen quan restitueixen TraperoLa mirada

17 diciembre 2021 20:00 | Actualizado a 18 diciembre 2021 06:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Hi ha moviment a la conselleria d’Interior. I un rum rum interessat de portes enfora, des que hi ha nou govern.

No volen Trapero. La comissària Cristina Manresa tenia reunió –dijous al migdia- a la conselleria (tot i que la van acabar ajornant); el dia abans l’hauria tingut el comissari Eduard Sallent. El Departament no vol ni confirmar-ho, ni desmentir-ho, com tampoc volen pronunciar-se sobre si el conseller Joan Ignasi Elena li treurà al Major el càrrec de cap dels Mossos. Però alhora ja fa temps que temptegen la repercussió mediàtica que podria tenir una decisió així.

La història recent

El comissari Eduard Sallent (que ara és el cap de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos, la que engloba l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat) és una aposta de l’actual director general de la Policia, Pere Ferrer, però ve de més lluny. Fonts properes ja fa temps que confirmen que a Sallent el va triar el convergent David Madí per posar-lo com a cap dels Mossos d’Esquadra en l’època del conseller Buch. Presa la decisió, els calia esperar perquè llavors Sallent encara no era comissari, era intendent. En l’època d’impàs fins tenir els galons de comissari, van posar de cap del cos al comissari Miquel Esquius, que no va saber fins després de destituir-lo, que el seu lideratge tenia una data de caducitat molt marcada.

Quan el comissari Eduard Sallent va liderar els Mossos, de mà dreta va nomenar a la comissària Cristina Manresa. A finals de juliol de l’any passat, encara amb Miquel Buch de conseller i quan faltava poc per saber si l’Audiència Nacional condemnava o absolia el major Trapero i la resta d’acusats, la conselleria d’Interior va fer una roda de premsa amb el comissari Sallent i el director general Pere Ferrer: presentaven el cos de Mossos del futur. En aquell moment va quedar evident que amb independència de la sentència, no hi havia voluntat per part del conseller Buch i del director Ferrer de restituir al major Trapero en el càrrec que li havia arrebatat el 155 del govern espanyol.

Però quan va arribar Miquel Sàmper al capdavant de la conselleria va treure Sallent per restituir Trapero, a qui l’Audiència Nacional havia absolt. La restitució va ser una decisió que tenia els vist-i-plaus necessaris per fer-la amb comoditat però alhora altres alts càrrecs hi estaven en contra. Sàmper va mantenir al director Pere Ferrer, però les relacions eren tenses. Hi ha eleccions i la conselleria d’Interior passa de ser una cartera de Junts a ser d’ERC. Nomenen Joan Ignasi Elena conseller i manté la confiança amb Pere Ferrer com a director general de la Policia, tots dos feien explícit que tenen molt bona entesa. I amb el temps, diverses fonts confirmen que des de l’inici de la legislatura que a Interior hi ha la voluntat de canviar la cúpula policial dels Mossos d’Esquadra, de treure el major Trapero. El que no s’ha deixat entreveure és si el conseller Elena serà partidari de la proposta del director general Pere Ferrer o si en té una de pròpia.

Les filtracions matusseres

A principis de tardor d’enguany, des de l’entorn del comissari Sallent donaven per fet que tornava a la cúpula dels Mossos però la situació es va tòrcer. A finals d’agost hi va haver una filtració amb informació que després es va fer evident que era falsa: que Trapero havia anat a Madrid i a la Zarzuela sense que ho sabés el director i el conseller. Els mitjans no identificaven les fonts, però deixaven palès que ho havien obtingut d’algú que tenia informació directa dels màxims responsables d’Interior. Diversos comandaments de Mossos -tant propers com llunyans a Trapero- van llegir la filtració com una voluntat de desprestigi i les formes no van agradar; com tampoc ha agradat l’últim episodi que s’ha filtrat que passa per situar a Trapero en un càrrec a l’empresa privada. No el té, ni l’ha buscat, asseguren fonts properes i els que li coneixen el tarannà policial. Fa unes setmanes que s’ha posat sobre la taula el nom de la comissària Cristina Manresa, que seria la primera dona a tenir una responsabilitat institucional al cos de mossos. Tot i que les mateixes fonts apuntaven que les decisions operatives les prendria el comissari Sallent.

I alhora que hi ha reunions i filtracions i una idea perd força i una altra en guanya; no són ni un ni dos els que reconeixen 
–dins i fora d’Interior i de Mossos– que aquesta pressió política i les formes repercuteixen negativament contra les institucions i contra els policies –sense que hi tinguin res a veure– que posen en el punt de mira. El que no s’ha projectat amb els globus sonda és què farà finalment el conseller i quin nom té la seva proposta. Com tampoc ningú respon per què volen treure Trapero?

Comentarios
Multimedia Diari