La URV ha de tenir projecte universitari propi
Des de la seva creació fa més de trenta anys, la URV ha esdevingut una universitat amb una forta implantació al territori. És l’hora de repensar la missió i visió de la Universitat Rovira i Virgili, i adaptar-les de forma inspiradora, per tal de reforçar la seva identitat com a universitat pública de referència al sud de Catalunya, el seu compromís amb la societat, i el seu paper dins del sistema educatiu i científic català, espanyol i internacional, com una universitat oberta al món.
La URV té la missió de formar ciutadans crítics i professionals competents, fomentar la recerca d’excel·lència i generar coneixement per contribuir al progrés social, econòmic i cultural del territori i del món, tot promovent els valors de la sostenibilitat, la inclusió, la igualtat i la innovació.
La URV ha de tenir la visió d’esdevenir una universitat reconeguda internacionalment per la qualitat humana i acadèmica de la seva comunitat, pel seu compromís amb el desenvolupament sostenible del territori, i per ser un motor de transformació social mitjançant una docència i recerca obertes, innovadores i compromeses amb els reptes globals.
Tot i comptar amb un bon posicionament en els indicadors de qualitat, i malgrat la disposició creixent de recursos, la tendència en els darrers anys ha estat més aviat decreixent, atenint-nos als rànquings globals que mesuren i posicionen a les universitats de tot el món. És evident que, davant d’aquesta tendència, la URV necessita tenir un projecte d’universitat propi. Cal definir uns reptes rellevants, que siguin observables i emprendre una sèrie d’accions, que siguin mesurables i condueixin a l’obtenció dels propòsits.
Per tal que la URV es consolidi i destaqui com a referent universitari nacional i internacional, és fonamental que compti amb un projecte universitari propi, significatiu i integral. Tenir una presència global és només una part del camí, però, tanmateix, cal definir una visió i missió clares que orientin totes les accions i decisions de la institució, i que configurin almenys les següents àrees d’actuació:
• Estratègies d’excel·lència acadèmica i investigadora: Promoure programes i projectes innovadors i d’alta qualitat, que impulsin la innovació i el coneixement, i també que responguin a demandes actuals i futures.
• Compromís i responsabilitat social: Contribuir activament al desenvolupament de la societat i formar professionals compromesos, involucrant-se en la solució de problemes reals i fomentant-ne la inclusió i l’equitat.
• Atracció i retenció de talent: Impulsar polítiques que incentivin l’arribada d’investigadors i docents d’alt nivell, i que valorin i fomentin el desenvolupament dels qui ja foment part de la institució.
• Internacionalització real i col·laboració: Més enllà de la visibilitat, cal establir xarxes i aliances amb altres institucions i sectors per enriquir l’experiència educativa i de recerca que generin impacte a la comunitat acadèmica global.
• Innovació i adaptació: Desenvolupar estratègies que permetin a la universitat adaptar-se als canvis tecnològics i socials, anticipant reptes i oportunitats.
En resum, formar part del mapa universitari mundial és important, però sense un projecte que articuli tots aquests elements, la URV corre el risc de ser només un espectador en l’àmbit global, en lloc de convertir-se en un referent de canvi i excel·lència.
Els rànquings poden ser una mesura de qualitat i reconeixement en certs aspectes, però no reflecteixen tot el que fa una universitat. Un projecte universitari integral proporciona una identitat clara, una direcció definida i un propòsit concret per a la institució.
La URV, o qualsevol institució, s’enforteix quan combina el reconeixement extern (com els rànquings) amb un projecte universitari que en garanteixi la rellevància, l’impacte i la sostenibilitat a llarg termini.

La URV ha de tenir projecte universitari propi