25 anys de sindicatures municipals de greuges

Els dies 25 i 26 de febrer els síndics locals de Catalunya hem commemorat, a Lleida, els 25 anys de l'existència de les sindicatures municipals

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els dies 25 i 26 de febrer els síndics locals de Catalunya hem commemorat, a Lleida, els 25 anys de l’existència de les sindicatures municipals, ja que aquesta ciutat va ser la primera a instituir-ne l’any 1990. La celebració ha consistit en unes jornades que mitjançant diverses taules rodones han tractat diferents temes:

- La Sindicatura Local: els inicis. La mesa, la formaven l’exdefensora de Girona i els exsíndics de Tiana i de Sant Boi de Llobregat.

- Ajuntaments, Transparència i Sindicatures Locals. La mesa la formaven el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda; el representant de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de la Seu d’Urgell; una representant d’ICV i parlamentària; i un representant d’ERC i alcalde d’Agramunt.

- Defensors locals: una perspectiva estatal. La mesa la formaven la defensora del Ciudadano de Paterna; el síndico de Vitoria; la defensora del Ciudadano de Candelaria (Tenerife), i l’exdefensor de Màlaga.

- Sindicatures locals, drets de la ciutadania i democràcia de proximitat. La mesa, la formaven l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet; l’alcalde de Girona; el secretari Municipal de l’Ajuntament de Lleida i el síndic de Cornellà de Llobregat.

- Present i futur de les Sindicatures Locals. La mesa la formaven el president llatinoamericà del Ombudsman i el defensor de la Ciutadania de Girona.

Les jornades també van servir per fer un reconeixement a tots els exsíndics municipals. Per tant, a la sessió del segon dia hi van assistir els exsíndics de Reus Francesc Palacín i Misericòrdia Vallès.

La cloenda va anar a càrrec de la presidenta del Parlament de Catalunya, del síndic de Greuges de Catalunya, del vicepresident de la Diputació de Lleida i d’un tinent d’Alcalde de Lleida.

Les jornades, tal com es desprèn dels enunciats tractats, van servir per aprofundir en el coneixement de la institució com a eina de proximitat o de pont entre les persones i l’Administració local, i també com una eina a favor dels ajuntaments ja sigui com a detectora d’àrees que podrien millorar, ja sigui buscant solucions amistoses, ja sigui aplicant principis d’equitat allà on el rigor de la llei podria fer injusta una situació concreta.

Tot i els avantatges de l’existència de la institució que van fer palès tots els que van intervenir a les jornades, també es va constatar que dels més de nou-cents municipis de Catalunya, només uns quaranta s’han dotat de la figura del síndic o defensor municipal.

Em vaig poder enorgullir de ser la meva ciutat la que ja fa quasi quinze anys va nomenar el primer síndic municipal en la persona del recordat i enyorat Ramon Marcer.

Aquestes jornades m’han servit per aprofundir en el compromís que vaig adquirir des del moment del meu nomenament, del que em sento orgullós, de servei a les persones, a les que ofereixo la meva plena disposició.

Comentarios
Multimedia Diari