40 anys del Viacrucis al Loreto de la Germandat del Sant Ecce-Homo

Donats els excepcionals moments sanitaris, la junta directiva ha treballat per reinventar-se, creant actes senzills, virtuals i visuals

01 abril 2021 09:00 | Actualizado a 01 abril 2021 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tarragona. Setmana Santa. Matinada de Divendres Sant. Viacrucis. Mots que avui, Dijous Sant, ens serien habituals i properes, i que de nou i per segon any consecutiu, s’aturen per aquesta terrible pandèmia de la covid-19.

Aquest any 2021 es compleixen quaranta anys del primer Viacrucis al Loreto de la Germandat del Sant Ecce-Homo, mai suspès fins ara, malgrat que algun any la intensa pluja ha actuat de companya meteorològica.

Tots els Viacrucis que celebren les entitats de la Setmana Santa tarragonina tenen quelcom d’identificatiu.

Però permeteu-me que us expliqui el fet diferencial del que organitzem a la nostra Germandat, la matinada de Divendres Sant: el silenci, el recolliment i la pregaria pel vell camí fins a arribar al Santuari del Loreto i la barreja d’olor a fonoll i humitat de la nit, que el fan únic.

Sense espectadors, totes i tots som part activa. Les paraules d’oració del nostre Consiliari, P. Mario Buonanno, ressonen per la megafonia en la negra nit, amb un to colpidor.

El llarg i serpentejant rastre de petites flames que conformen els fidels amb els seus fanalets, creats especialment per la Germandat per aquesta ocasió, és quasi una imatge pictòrica.

No hi ha noms, ni colors, ni música. Únicament els més de 900 fidels que s’apleguen per acompanyar al Sant Crist de l’Ecce-Homo pel vell camí, durant més de dures hores i tres quilòmetres des de Maria Cristina, prop de les Muralles, fins al Santuari del Loreto. Tothom pot ser portant.

Tothom pot sentir ben a prop el Sant Crist de l’Ecce-Homo que a espatlles de vuit portants va caminant lentament entre els pins, sota la llum de la lluna plena. I es fa encara més impressionant, prop de l’últim revolt, quan són únicament les dones les que el porten fins al Santuari.

Però donats els excepcionals moments sanitaris que estem vivint, la Junta Directiva de la Germandat ha treballat per reinventar-se, creant actes senzills, virtuals i visuals, per tal de continuar connectats en aquests Dies Sants.

Al Santuari del Loreto, hi podreu trobar una lona fotogràfica, amb un codi QR, on tots els fidels i visitants podran gaudir de les imatges que hem preparat del Viacrucis 2018.

I com a plàstica commemoració d’aquests 40 anys del Viacrucis, el vocal de la Junta Directiva, Sr. Joaquim Nolla Sole, artista pessebrista i autor dels retallables del Pas i de la Banda de la Germandat del Sant Ecce-Homo, ha recreat molt fidelment una escena del Via Crucis al Loreto, en una combinació de diorama i retallable, que podreu admirar a l’aparador de la Farmàcia Nolla de Sant Pere i Sant Pau i que posteriorment serà lliurat al Santuari del Loreto.

Una iniciativa que pot ser també l’inici d’un seguit de diorames que recreïn d’una manera visual i pedagògica tot allò que fem les entitats de Setmana Santa i que és una bona manera de divulgar la nostra Setmana Santa als més petits en uns formats senzills i artístics, al mateix temps.

Una Setmana Santa declarada en el seu conjunt Festa tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i la Processó del Sant Enterrament, Festa patrimonial d’Interès nacional, que té un immens potencial social. Més de 9.000 socis i sòcies de quota som «semanasanters» i molts i moltes també implicats en altres col·lectius culturals de la ciutat.

Per això m’agrada insistir i explicar que la Setmana Santa és una suma de sinergies: patrimoni, cultura, turisme, comerç, tradició, fe, religió, voluntariat, cohesió social...

Esperem, amb esperança, reviure sentiments i sensacions i poder-nos retrobar ben aviat.

Cuideu-vos molt!

Bona Setmana Santa i Bona Pasqua.

Elvira Ferrando: Presidenta de la Germandat del Sant Ecce-Homo.

Comentarios
Multimedia Diari