57 propostes per salvar el català

Proposen un festival de la cançó per potenciar el català i contestar el telèfon amb un «digui?»

04 agosto 2021 08:01 | Actualizado a 04 agosto 2021 08:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Set lingüistes han recollit en el llibre Molt a favor, editat per Enric Gomà, un total de 57 propostes per eixamplar l’ús social del català. El creixement de les xarxes socials i internet, la immigració i el món audiovisual han fet recular l’ús del català entre els joves. 

Lluny de la «sociolingüística llagrimosa» els set professionals de la llengua proposen mesures imaginatives. A saber: una campanya pels cognoms ben escrits (Puyol i Puchol haurien de ser Pujol, i Burrel hauria de dir-se Borrell); crear una fira del català; fer el diccionari del català col·loquial; passar vint-i-un dies sense canviar al castellà en les converses; produir videojocs en català; instaurar el dia de la llengua; fer un festival de la cançó en català; reforçar els vincles entre el català que es parla a Catalunya, al País Valencià i les Illes; recuperar el «digui?» en contestar el telèfon en comptes de l’habitual «si?» (això va perfecte per esforriar els venedors que emprenyen quan fas la migdiada); fer un reality show en català... 

En proposo una altra: demanar al senyor Pablo Casado que segueixi dient bajanades lingüístiques. El català s’estimula si se’l rosega (si se’l roega, en mallorquí).

Josep Ramon Correal es periodista i exdirector del Diari de Tarragona

Comentarios
Multimedia Diari