A bord del ‘Rainbow Warrior III’

Greenpeace. El ‘Rainbow Warrior III’ està fent una gira per Europaen la lluita pel canvi climàtic. Este cap de setmana ha estat atracatal port de Barcelona

09 julio 2019 09:19 | Actualizado a 09 julio 2019 09:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

O s’ha de ser una persona molt curiosa o molt fan de Greenpeace per fer cua amb el sol i la calor que fa estos dies, per visitar el barco tot i saber que la visita no inclou salpar de port. I, efectivament, molts dels visitants porten l’adhesiu al pit que els identifica com a socis.

Una senyora diu que ja és gran per participar en les campanyes de Greenpeace i riu, i intuïm que li passen pel cap les zòdiacs evitant que les embarcacions baleneres japoneses puguin pescar en aigües antàrtiques o quan els activistes van penjar una pancarta al Cristo de Corcovado de Rio de Janeiro i, és clar, ella no s’hi veia escalant ni tampoc penjant pancartes en aquelles altures, ni tampoc arriscant entre les aigües gèlides. 

I el voluntari que fa de guia, molt hàbil, li diu que sí que pot, que ara s’estan fent campanyes de recollida de plàstics a les platges. I la senyora fa cara que està reflexionant que per a això sí que es veu ben capacitada.

Els plàstics

Ja fa anys que Greenpeace alerta de la problemàtica dels plàstics que afecta 700 espècies marines. Una de cada tres tortugues de mar han ingerit plàstic en alguna ocasió. Netejar les platges és una acció puntual, que ens consciencia, que ens permet palpar la situació, però no resol el problema. 

Greenpeace s’ha proposat que el 2025 el carbó ja no sigui una font d’energia

Creuen que la clau està en incidir en les polítiques, en les lleis, en evitar –per exemple– que els productes que hi ha al supermercat tinguin embalatges innecessaris.
Proposen tornar a uns orígens no tan llunyans. És bo que ens preguntem si és necessari que les tomaques cherries vagin envasades dins de gots de plàstic o dins de caixetes de cartró cobertes de plàstic transparent. Bé que es venen les que hi ha a granel a les verdureries, oi? Tenir un cabàs per fer la compra és un altre gest per evitar el consum de bosses de plàstic que, tot i que ens les fan pagar, les continuem utilitzant. Qui diu un cabàs, diu una bossa de roba. No fa tant que a les botigues la gent hi anava amb el cistell de vímet! I una de les pràctiques que s’està estenent és portar la carmanyola a la peixateria, a la carnisseria o a la xarcuteria per evitar gastar papers i plàstics que duren el que triguem de la botiga a casa. O les safates de porexpan que les cobreixen de plàstic.

El canvi climàtic

I quina calor a bord del Rainbow Warrior III! D’això alerta Greenpeace en la gira que està fent per Europa, dels perills del canvi climàtic. Creuen que Espanya serà el país del continent europeu més afectat pel canvi climàtic. Dibuixen un futur possible sense necessitar combustibles fòssils per generar energia; com ho són el petroli o el carbó. De fet s’han proposat que el 2025 el carbó ja no sigui una font d’energia. 

Veuen factible que cada persona o unitat familiar acabi generant l’energia que necessiti amb plaques solars, per exemple; i en vengui la que li sobri. Amb la nova normativa ja és possible produir, vendre o emmagatzemar l’energia a títol individual.

El vaixell

En les estones d’una estança a una altra del vaixell els visitants fan fotos. La foto és que el vaixell de Greenpeace té a estribord el centre comercial Maremàgnum, una font que proporciona plàstics de manera insaciable i a babord es veuen exemples del sector serveis, com l’hotel vela, ben visible. I també la posició del sector primari: cinc embarcacions d’arrossegament.

L’embrió de Greenpeace: l’any 1971, a Alaska, en la lluita contra les proves nuclears

L’habitació humida és on guarden les jaquetes salvavides i tot l’equipament per als qui surten a mar amb les llanxes. N’hi ha tres a bord del Rainbow. La més potent no agafa més de 32 nusos, es quedaria curta per perseguir els narcotraficants a mar, penso. Els narcos agafen els 45 nusos, quan els cal. 

La de Greenpeace però és una carrera de fons, que va començar l’any 1971 quan un grup d’activistes antinuclears canadencs van embarcar-se en un pesquer per protestar per les proves nuclears que els Estats Units estava fent a Alaska.

Periodista. Nascuda a l’Ametlla de Mar. Autora del llibre ‘Sense Cadàver/Sin Cadáver’. A TV3 informa de notícies de l’àmbit judicial, policial i de la seguretat. 

Comentarios
Multimedia Diari