«A l’altra banda», la importància de comunicar

Paper clau. La comunicació és avui, més que mai, part essencial en l’estra-tègia de negoci de les empreses. És una peça clau en màrqueting i vendes, però no només, i els beneficis que aporta estan comprovats i quantificats
 

23 septiembre 2018 17:29 | Actualizado a 23 septiembre 2018 17:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa temps que sento sovint les expressions: «m’he passat a l’altra banda» o «ara estic en el lado oscuro». Són de companyes i companys que treballen en gabinets de comunicació, siguin de l’Administració pública o en empreses privades. I que treballen amb la informació, amb uns altres paràmetres. Dels gabinets de les empreses públiques en parlem després. Em vull aturar en les privades, en les empreses que contracten periodistes.

«Si no comuniques no existeixes»

Aquesta màxima que és vàlida i que s’aplica en molts àmbits, té una rellevància especial en el món empresarial. La comunicació és avui, més que mai, una part essencial en l’estratègia de negoci de les empreses. És una peça clau, per exemple, en màrqueting i vendes, però no només, i els beneficis que aporta estan perfectament comprovats i quantificats.

Malgrat que potser encara no se li dóna tota la importància que té, cada cop més les empreses valoren la necessitat de fer visible la seva activitat, i per això incorporen consultors de comunicació. Saben que les poden ajudar en termes de notorietat, reputació i capacitat d’influència. Saben, en definitiva que els aporten valor.

Doncs bé: ningú millor que un periodista per fer aquesta feina. Atès que existeix una demanda real de professionals capaços d’oferir serveis de comunicació de manera flexible i rigorosa, atès que el mercat necessita professionals de la comunicació polivalents, amb capacitat crítica i d’anàlisi de la realitat, cal que a les empreses hi hagi periodistes capaços d’assumir aquestes responsabilitats, oberts als reptes, treballant per projectes, i en equip. 

Contracteu periodistes!

El periodista, per la seva formació, perquè coneix bé les tècniques de la comunicació i com aplicar-les, perquè també coneix bé com funcionen els mitjans de comunicació, quina és la realitat del sector i quins són els canals que cal utilitzar per a cada cosa, és qui sap articular els missatges, fer-los entenedors i adaptar-los als públics als quals s’adrecen.

Bones pràctiques

Arribem als gabinets de les empreses públiques. El Col·legi de Periodistes de Catalunya té un grup de treball, molt actiu, el de gabinets que ha elaborat un «Manual de bones pràctiques en la contractació de periodistes a l’Administració i organismes públics».

I és que, com queda palès i hem pogut constatar, sovintegen cada vegada més els problemes i les dificultats per accedir a la funció pública i per a desenvolupar la feina de manera digna. No es reconeix, molt sovint, les titulacions universitàries dins del sistema de cossos i escales de l’Administració pública. El manual s’ha presentat a la Generalitat en primera instància, i les Diputacions i Ajuntaments també són l’objectiu d’aquestes recomanacions. 

Posar en valor els estudis

Disculpin. No pot ser, com ha passat sovint, que per ocupar un plaça a l’Administració pública, en l’àmbit de comunicació, es demani el graduat escolar i s’afegeixi, com també ha passat, «es valoraran els estudis de periodisme». Passaria o passa això en altres professions? Perquè tothom s’atreveix amb el periodisme i la comunicació? Perquè tothom sap escriure i no cal més? El periodisme i la comunicació, no són això. No, rotundament. De cap de les maneres.

Us recomano molt el document que hem elaborat perquè no deixa cap dubte per resoldre en l’àmbit de la contractació a l’Administració pública. I aprofito des d’aquesta pàgina per agrair especialment la feina dels companys del grup de gabinets que s’hi ha bolcat en cos i ànima. 

És un dels molts que des de la Junta del Col·legi sempre defensem aquella màxima kennedyana: no pensem que pot fer el Col·legi per nosaltres, sinó que podem fer nosaltres pel Col·legi. I per tant, per dignificar l’ofici i reivindicar-lo i exigir-ne el tracte i respecte professional que es mereix qualsevol sector professional, estem en el «lado oscuro» o allà on ens porti la vida professional.

 

Periodista. Reelegida com a degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet va començar la seva trajectòria a Ràdio Salou i Ràdio Reus. Ha treballat a la Cope, Ràdio 13, el ‘Diari’ i Ona Catalana. Ha dirigit i presentat diversos programes de Catalunya Ràdio, així com els informatius més emblemàtics d’aquesta emissora. En l’actualitat presenta el ‘Catalunya Migdia’ del cap de setmana. 

Comentarios
Multimedia Diari