Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Acord de lliure comerç USA-UE

TTIP o el combat de boxa on un dels boxejadors porta una mà lligada a l´esquena (la UE)

Josep M. Marsal

Whatsapp

El sector agroalimentari català és la primera indústria del país, seguida pel sector químic i l’automòbil, ho és tant en facturació com en persones empleades... No és estrany ja que l’alimentació i begudes són capítols fonamentals i diaris en el consum de les persones.

A Catalunya, tenim empreses tan importants i conegudes com: Nestlé; Danone; Vall Companys; Agrolimen; CAG Guissona; Damm; Borges...

Catalunya és un país ‘carni’, per una raó molt senzilla: el 65% de la producció final agrària Catalana són carns, el 32% són fruites i verdures i la resta és forestal i peix.

Catalunya és la primera comunitat d’Espanya en producció càrnia, suposant un 40% del total. Dins el sector carni, el porcí ocupa un lloc molt rellevant, seguit de l’avicultura, el boví, la llet, els ous, l’oví i els conills.

Les exportacions sectorials, també liderades pel sector carni amb uns 3.000 M€/any, seguits a molta distància pel vi i el cava –600 M€–.

La cadena de producció de la carn és molt llarga i complexa. Comença pels cereals i altres matèries primeres que poden ser produïdes aquí o d’importació (com les que arriben al port de Tarragona, líder d’aquests productes a la Mediterrània); moltes granges per a tot tipus de bestiar (on es transfereixen importants rendes al sector primari), fàbriques de pinsos, productes veterinaris, genètica, incubadores, escorxadors, sales de desfer i de precuinats... tot amb uns transports intermedis importants, embalatges, tot tipus de maquinària per a granges, fàbriques, escorxadors, etc.) i altres consums intermedis.

Podem afirmar amb contundència que no és gens fàcil fer arribar al consumidor productes carnis de qualitat, propers i de proximitat. Europa, Espanya i Catalunya han acceptat un feixuc model regulatori d’aquestes produccions ramaderes que no tenen en altres llocs del món, començant pels USA i seguint per altres països del Mercosur, Àsia, etc., es tracta de models més senzills i de fàcil aplicació. Aquest model europeu imposa als ramaders unes exigències que es tradueixen a un increment de costos molt important. El sistema no autoritza: 1) la utilització d’OGM (organismes genèticament modificats) per a la producció de cereals; 2) als USA tenen uns límits de presència de residus LMR superiors a la UE; 3) als USA estan autoritzats promotors de creixement, com hormones i antibiò- tics; 4) al boví tenen autoritzada la utilització de la BST (hormona somatrotopina bovina); 5) tenen autoritzat utilitzar com a pinso subproductes d’origen animal; 6) a la UE el productor es fa càrrec de la destrucció dels subproductes animals (farines càrnies); 7) l’ús d’additius i medicaments veterinaris als USA és menys restrictiu; 8) els programes de prevenció i control de malalties els fem durant tot el procés productiu; 9) als USA utilitzen clor a la canal; 10) regulacions de medi ambient, també més restrictives; 11) benestar animal, a la UE les condicions dels animals en granja són més ‘naturals’... Com veieu, una enorme quantitat de regulació que suposa uns costos de producció calculats pels Sr. Diego Pazos i la Sra. Mar Fernández (enginyers agrònoms) en:

Ous, +28%; Vacum de carn, +75%; Porcí, +34%; Pollastres, +18%; Llet, 13%.

Els sectors ramaders europeus podrien acceptar un acord amb el mateix model regulatori, però donat que el TTIP preveu respectar el model dels USA i el de la UE (que per exigències dels consumidors, hem acceptat), el resultat és el que anunciàvem d’una lluita desigual amb un perdedor clar: la UE i totes les produccions ramaderes catalanes i el seu entorn empresarial que, com hem vist, és d’un gran abast.

Esperem que els Estats i el Parlament europeu tinguin alguna cosa a dir abans que sigui massa tard per a tots: productors i consumidors.

Temas

  • TRIBUNA

Comentarios

Lea También