Adeu Llei Wert, benvinguda Llei de tots

19 noviembre 2020 09:50 | Actualizado a 19 noviembre 2020 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui es debat al ple del Congrés la Llei Orgànica de Modificació de la Llei educativa (LOMLOE), coneguda com a Llei Celáa, que canviarà els continguts més controvertits de l’anterior llei del ministre Wert (LOE) pel que fa a l’educació concertada, la religió i les llengües cooficials, entre els aspectes més destacats.

El nostre grup va presentar una moció al ple l’any 2012 per reprovar l’actuació del ministre d’Educació, aprovada amb els vots de tots els grups, excepte el del PP, en contra de la qualitat i l’equitat en l’educació pública, el seu afany per reduir els recursos destinats al sistema educatiu i les seves intencions de promoure una reforma ideològica. Alhora, es manifestava en contra el seu reiteradament demostrat menyspreu cap al model d’Estat autonòmic, la seva diversitat i la seva realitat plurilingüe. 

La LOMLOE solucionarà els problemes generats. És una bona reforma malgrat les falses acusacions d’alguns sectors de l’escola concertada i de partits conservadors. Perquè no, no desapareixerà el castellà de les aules a les comunitats amb llengües cooficials. Tindrà la mateixa presència a tots els centres. La novetat és que s’estableixen mesures compensatòries als centres on es detecti que en una de les dues llengües no s’han adquirit les competències pertinents. A Catalunya significa que la immersió haurà de ser flexible, reforçant una de les dues llengües o les dues, en aquells contextos on es detecti la necessitat, perquè tot l’alumnat acabi amb un ple domini de la llengua castellana, les altres llengües oficials i, almenys, d’un idioma estranger.

I sí, els pares podran seguir triant el centre dels seus fills i filles. Que l’administració verifiqui que els concertats no discriminen cap estudiant per les seves condicions socioeconòmiques o d’altra naturalesa no atempta en absolut contra la llibertat de les famílies, més aviat la garanteix. A més, desapareix la possibilitat de cedir sòl públic per construir centres concertats sota el concepte de «demanda social» que permetia la Llei Wert, un eufemisme que ha servit per enriquir uns pocs i sota el qual s’amaga la selecció de l’alumnat; es controlarà que no cobrin quotes de forma obligatòria, tot i que podran seguir existint de forma voluntària, i no hi haurà fons per als centres que separen per sexe, una mesura profundament regressiva i conservadora. 

La nota de religió no comptarà a l’expedient ni servirà per demanar beca. La formació religiosa està garantida, però el condicionament moral i religiós no pot implicar un avantatge o un desavantatge. A més, l’alumnat podrà optar per la formació cívica, en continguts constitucionals, valors i drets humans i dels animals.

Un altre focus de polèmica ha estat la dels centres d’educació especial, que no desapareixeran. La llei no planteja el seu tancament en cap cas. El que diu és que s’incrementaran els recursos als centres ordinaris perquè puguin oferir una atenció educativa de qualitat als infants que requereixin una educació especial i, així, garantir la llibertat d’elecció de les famílies. 

És urgent posar fi al retrocés que ha suposat la LOE i activar aquesta reforma, treballada amb totes les forces polítiques per aconseguir un ampli consens. És l’obligació del Govern i va en la línia del compromís del PSOE de Pedro Sánchez de reforçar i millorar l’educació pública, imprescindible per garantir el dret efectiu a l’educació en condicions d’igualtat.

Sandra Guaita: Diputada al Congrés i Regidora del PSC a l'Ajuntament de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari