Adéu a la dieta mediterrània. Hem abandonat l'alimentació sana, variada i equilibrada

Tendències de consum. Diversos ponents de la Universitat d’estiu de Mercabarna avisen que hem deixat de menjar fruites i verdures per carn i aliments amb greixos saturats  

08 agosto 2018 09:17 | Actualizado a 08 agosto 2018 09:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per primera vegada Mercabarna, el mercat central de Barcelona i la seva àrea metropolitana, ha celebrat una universitat d’estiu. Ha servit com a punt de trobada entre empresaris del sector de l’alimentació, estudiants i equips de recerca per intercanviar coneixements sobre la sostenibilitat a la cadena agroalimentària, les tendències de consum i els reptes del sector. Les conclusions d’algunes ponències han estat sorprenents i ens han de servir de toc d’alerta per canviar certs hàbits de consum contraproduents per la nostra salut i pel medi ambient. 

Vaig escoltar la xerrada d’Arturo Angulo de la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació. Va avisar que tot i que a casa nostra ens sentim orgullosos de tenir un dels models d’alimentació més saludables i equilibrats del món, la Dieta Mediterrània, a les darreres dècades l’hem anat abandonant i ara estem molt lluny d’aquest patró basat en la trilogia del blat, la vinya i l’olivera. 

Necessitem reeducació nutricional per fomentar una dieta saludable i equilibrada

Hem substituït els aliments d’origen vegetal pels d’origen animal, mengem més carn que peix i aliments amb alts nivells de greixos saturats. Ben bé tot el contrari del que s’entén com a dieta sana, variada i equilibrada. A més, l’Estat espanyol és un dels pocs països del Mediterrani que té un greu problema de sobrepès entre la seva població.

Davant d’això cal que posem el fre i tornem a gaudir dels tresors naturals que tenim a casa nostra. Del gust, la varietat i la riquesa de les fruites i verdures de temporada que la terra ens ofereix. Necessitem reeducació nutricional per fomentar una dieta saludable i que es redueixen els greixos saturats dels aliments processats. 

Sembla que ens estem posant les piles pel que fa a prendre consciència del que mengem i dels beneficis que comporta la dieta sana. 
En una altra ponència es va parlar de les futures tendències de consum a Espanya i es va donar a conèixer una enquesta elaborada per l’associació empresarial de productors, fabricants i distribuïdors, l’AECOC. 

Gairebé la meitat dels enquestats van respondre que pròximament compraran productes saludables i prop del 28% van dir que en el futur consumiran aliments artesans, ecològics, biològics i baixos en contingut de sucre. Si és així, la nostra salut ho notarà però també el medi ambient, ja que les dietes actuals deixen una petjada de carboni més elevada que la mediterrània o vegetariana.

S’està perdent biodiversitat. El sòl rural es va reduint i una tercera part ja està degradat

I parlant del medi ambient, a les xerrades de la universitat d’estiu de Mercabarna ha quedat clar que el nostre actual sistema agroalimentari té molts problemes que ha de solucionar si vol ser sostenible. Per començar, té una dependència pràcticament total dels combustibles fòssils. Una tercera part de l’energia que generem la consumeix el sector agroalimentari, a més és el responsable del 30% de les emissions d’efecte hivernacle i un gran generador de residus. Al mateix temps es produeix un procés gradual de pèrdua de biodiversitat i el sòl rural es va reduint. Ara ja està degradada una tercera part del terreny agrícola.

Responsabilitat

Davant d’aquest panorama desolador demano responsabilitat per part de tots. Administracions i empreses del sector agroalimentari haurien d’aliar-se amb les noves tecnologies per impulsar nous mètodes de producció agrària com l’agricultura de precisió o els hivernacles intel·ligents. També cal trobar nous envasos que generin menys residus i elaborar productes saludables i funcionals.

Pel que fa als consumidors, caldria que evitéssim el malbaratament alimentari, que optéssim per consumir productes de proximitat i de temporada i que ens obríssim cap a fonts de proteïnes alternatives com el consum d’insectes o de proteïnes no animals. 

Sembla que anem pel bon camí però encara queda molta feina pedagògica per endavant, sobretot entre els nens i els joves. Cal que els hi ensenyem a valorar l’entorn rural, els productes de la terra i els beneficis d’una dieta rica en fruites i verdures. Hi sortiran guanyant ells, la seva salut i el medi ambient. Què més es pot demanar.
 

Comentarios
Multimedia Diari