Afterworks en temps de Covid-19. Un vespre amb el sociòleg Michavila

Incertesa. Amb el coronavirus deixarem enrere una cultura basada en l’individualisme, en el carpe diem, que se sustentava, en bona part, perquè érem la primera generació que vivíem sense una percepció d’amenaça 

24 mayo 2020 18:28 | Actualizado a 27 mayo 2020 16:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan plegaves de la feina, a l’era pre-Covid-19, un director de comunicació que es preués, solia tenir entre dos i tres esdeveniments als quals anar cada dia i havia d’escollir segons si volia satisfer la ment, l’ego o l’estómac. Actes per aprendre d’alguna personalitat protagonista, actes per veure coneguts i saludats, actes per ampliar contactes i poder parlar amb calma amb certes persones alliberades de secretàries i caps de gabinet, o bé simplement actes per gaudir d’una bona gastronomia; que el cos, ja sabem, també és dèbil. 

L’era coronavirus ha exterminat de cop els «croquetaires» dels esdeveniments i la Zoomització (de Zoom) de les propostes afterwork d’aquests dies confinats, et permeten alimentar la ment i l’ànima amb molta més facilitat i amb un do de la ubiqüitat impossible fa només dos mesos.  

D’aquests tours vespertins per esdeveniments virtuals m’agradaria destacar el que vaig fer la setmana passada pel lobby Twenty 50 i que tenia com a protagonista un dels sociòlegs més influents del moment, Narciso Michavila, president de Gad-3, l’empresa d’investigació de mercats i opinió pública. L’home que escrutina els destins de governants i palpa diàriament l’estat d’ànim de la ciutadania, en una conversa conduïda per l’amic Xavi Salvatella, explica que ara mateix la sociologia és més necessària que mai perquè la societat que ens trobarem quan sortim de casa serà absolutament diferent. Com si estiguéssim anant en vaixell cap a un nou món, com van fer els nostres avantpassats.

D’aquesta crisi, «megacrisi» diu ell, en sortirà una societat més humana i aquell que intenti seguir amb el manual tradicional de polaritzar per buscar l’avantatge personal en front d’allò col·lectiu hi sortirà perdent. I això val per a competidors polítics però també per a les empreses. Aquelles que entenguin l’esperit horitzontal, hi sortiran guanyant. 

Ho explica també aquests dies el publicista Jordi Urbea en els foros digitals on participa quan constata que «els comportaments socials rellevants que duen a terme les empreses i les marques han passat a les primeres planes dels plans estratègics de les companyies». És la importància del propòsit. Les companyies que no tinguin un propòsit enfocat a transformar la societat, més enllà dels objectius econòmics, no seran rellevants per als consumidors.

Amb el coronavirus deixarem enrere una cultura basada en l’individualisme, en el carpe diem, en un cert relativisme que Michavila creu que se sustentava, en bona part, perquè érem la primera generació de la història de la humanitat que vivíem sense una percepció d’amenaça «i donàvem per garantida la nostra supervivència». 

Això ja no és així. «Viurem uns quants anys en la incertesa i recuperarem valors que havíem deixat enrere com el respecte a la natura, la família i la confiança mútua», explica el sociòleg. 

I la resposta a la crisi, a diferència de les amenaces bèl·liques que creen lideratges molt masculins, ha de ser femenina, diu Michavila. «De més solidaritat i de més igualtat», afirma.

La vida amb la Covid-19 serà una vida de convivència amb el risc. Haurem d’habituar-nos a conviure-hi, exactament igual que ho hem fet amb els accidents de trànsit. «Hem estat conduint per les carreteres de l’Estat amb 4.000 morts a l’any i no per aquest motiu hem deixat de conduir», afirma el president de Gad-3.
Però davant d’un sociòleg que analitza contínuament les preferències polítiques de la ciutadania és impossible no parlar de tendències electorals. Michavila creu que anem cap a un major bipartidisme a l’Estat, que els populismes d’esquerra i dreta patiran perquè no tenen experiència de govern: «La gent busca tornar a allò avorrit però seriós», diu. I quan aprofito per preguntar-li si el Procés català quedarà afectat pel coronavirus  deixa entreveure, tot i que aquests dies no està sondejant la població catalana, que la gestió centralista de la crisi de la Covid-19 haurà pogut contribuir a consolidar el vot independentista. Ho podrem comprovar tant aviat com el president Torra s’atreveixi a convocar eleccions.

 

 

Marc Casanovas és periodista i consultor en comunicació corporativa amb més de 18 anys d’experiència.  Actualment és director de Comunicació a Ogilvy Barcelona. Va començar la seva carrera professional al Diari de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari