Aire

19 mayo 2017 19:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’avaria a la petroquímica que va provocar grans fumarades el 23 de maig, en activar-se les torxes de seguretat per cremar etilè, va inquietar al veïnat. El color negre del fum indicava, segons els experts, una combustió incompleta d’aquest compost, i que s’estaven emetent hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP). Alguns són carcinògens.

L’episodi de contaminació va fer tornar a la palestra la qüestió de l’avaluació de la qualitat de l’aire al Camp, i va recordar l’informe que el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC va elaborar per a Constantí, El Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga. S’hi deia que calia una xarxa de control específica per a àrees amb una alta presència d’activitats emissores, que incrementés el control dels contaminants primaris amb els específics de les emissions de les activitats existents.

Sobre el tema es pronuncià dimecres al Parlament el president Puigdemont, preguntat pel diputat cupaire Sergi Saladié sobre com es milloraran els sistemes de mesura tenint en compte que els actuals només controlen contaminants primaris, com va denunciar en entrevista al Diari el director del LCMA, Xavier Roca.

Puigdemont assegurà que la qualitat de l’aire es mesura «amb tots els instruments de què es disposa», i alhora va admetre que no tenia «tota la informació disponible». O sigui: ni idea. Però això li passa al més pintat. De fet, potser és el que els passa a tots els ciutadans: no tenen tota la informació.

El pitjor és el dubte de si, encara que la ciutadania rebés la informació adequada de la situació del control de la qualitat de l’aire, la seva actitud tampoc canviaria i seguiria majoritàriament instal·lada en la patxorra. Tot plegat, irrespirable.

Comentarios
Multimedia Diari