Ajuts a fons perdut per a petites empreses

Aquesta crisi requereix un esforç sense precedents d’actuació pública per fer possible la reactivació de l’economia i mantenir l’ocupació

14 abril 2021 10:54 | Actualizado a 14 abril 2021 10:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Congrés dels diputats ha donat llum verda al nou impuls del govern per a reactivar l’economia, amb una mobilització d’11.000 milions d’euros, destinats a les empreses per tal d’ajudar-les a afrontar els deutes provocats per la situació de pandèmia. Una iniciativa sense precedents que s’afegeix a la resta de mesures posades en marxa pel Govern socialista que està ajudant des de l’inici de la pandèmia amb iniciatives com els ERTO o els préstecs ICO, que han suposat un milió d’operacions i un finançament de 122.000 milions d’euros.

Aquests nous ajuts es donaran a través de transferències no reemborsables i ajuts directes a les empreses i persones autònomes, que siguin viables econòmicament però que hagin sofert una caiguda important de facturació, com a conseqüència de les restriccions que ha provocat la lluita contra la Covid-19. Així, es destinen 7.000 milions per a ajuts directes al pagament de despeses fixes i deutes amb proveïdors i altres creditors financers i no financers. En un segon tram, es contemplen 3.000 milions per a la reestructuració del deute financer amb l’aval de l’Estat. I en tercer lloc, hi ha 1.000 milions per a la recapitalització d’empreses. I tots aquests diners es transferiran a les comunitats autònomes mitjançant la signatura d’un conveni.

Es tracta d’uns ajuts finalistes, no s’han de tornar, que van al cor de les necessitats d’empreses i autònoms, i que situen l’estat espanyol al capdavant dels països que han injectat més ajuts efectius per pal·liar la crisi econòmica derivada de l’emergència sanitària. El govern calcula que se’n beneficiaran prop de 3 milions d’autònoms i petits empresaris i empresàries de 95 sectors d’activitat econòmica.

El moment és molt dur. El teixit productiu ja no pot més. Aquests darrers mesos, el grup municipal socialista a l’Ajuntament de Reus del qual formo part, hem pogut escoltar de primera mà el clam desesperat de representants de diversos sectors econòmics perquè no saben fins quan podran mantenir la persiana dels seus negocis oberta: gimnasos, escoles d’idiomes, de música i de dansa, perruqueries, salons d’estètica, bars, restaurants i tants i tants d’altres que ens han demanat suport. Necessiten un govern que els faci costat i els l’ajudi a recuperar-se dels efectes devastadors d’aquesta crisi que ha posat en perill un gran nombre d’empreses i ha destruït milers de llocs de treball.

I el tenen. Ja ho he dit en alguna ocasió i ho repeteixo ara: en moments excepcionals calen mesures excepcionals. Aquesta crisi requereix un esforç sense precedents d’actuació pública per fer possible la reactivació de l’economia i mantenir l’ocupació. Representants polítics a l’altura de les circumstàncies, capaços de reaccionar i afrontar la situació amb les màximes garanties d’èxit. I en això estem: mesures extraordinàries de suport a la solvència empresarial (i amb aquesta ja són deu les que ha activat el govern de Pedro Sánchez des de l’inici de la pandèmia) amb les que Catalunya serà la segona comunitat autònoma de l’Estat que rebrà més fons, amb un total de 993,3 milions d’euros.

Ser al costat de les persones. Aquesta és la nostra essència. Treballar perquè ningú no es quedi enrere i, en definitiva, per enfortir l’estat del benestar, ara fortament sacsejat, que és al que aspira tota societat.

Sandra Guaita: Diputada al Congrés i regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus.

Comentarios
Multimedia Diari