Aprenentatge equitatiu a l’estiu de la Covid-19

A Catalunya tenim un Pla d’Entorn amb un potencial molt gran per a desenvolupar aquests programes d’aprenentatge a l’estiu
 

31 mayo 2020 14:15 | Actualizado a 31 mayo 2020 14:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El lideratge i les competències sobre els anomenats «casals d’estiu» no està massa clara sobre qui ha de recaure, resta en terra de ningú o de tots alhora: els mateixos centres, les AMPES, les entitats del lleure, els serveis socials del municipi?

Aquest estiu proper, gràcies a la reflexió que en l’àmbit educatiu s’ha produït sobre els «casals» compensatoris de desigualtats, sobretot amb relació als col·lectius més vulnerables, s’està pressionant al sistema i ens esperona a repensar el marc i la responsabilitat d’aquests, òbviament amb totes les mesures preventives, higièniques i sanitàries escaients.

La norma és ben clara quan diu que les administracions públiques educatives són les que han de posar els recursos necessaris per compensar la desigualtat, i també és cert i clar que cal comptar amb la comunitat escolar i educativa del mateix centre, així com la de l’entorn per donar una resposta ben ajustada a l’actual context, per fer efectiva la participació real de tots els sectors afectats. 

Si sumem aquests dos paràmetres, es fa ben evident (i també a l’hora de ser eficients amb els recursos públics) que el marc a Catalunya on treballar col·laborativament i amb corresponsabilitat és el Pla Educatiu d’entorn 0-20 de febrer de 2019. Primera perquè els objectius que persegueix i les línies de treball són les adients per a fer-ho.

Segona, perquè ja tenim una xarxa de treball socioeducatiu que és el que cal en aquests casos. I en tercer lloc, perquè existeix un conveni entre l’administració de la Generalitat de Catalunya i l’administració local que permet, amb les addendes oportunes, agilitzar la gestió tant econòmica com administrativa, i atorga aquell lideratge tècnic i professional que pot reunir tots els recursos de la zona per a fer-ho possible, i fer-ho ajustat al context concret. 

Només cal que es tinguin convenientment marcades les línies i procediments de treball pels «casals d’estiu». Les recomanacions també són clares: cal seguir les propostes educatives dels PAE anglesos (programes d’aprenentatge a l’estiu) que la recerca educativa avala, i als que tant Save the Children com la Fundació Bofill donen suport i forma. 

A Catalunya tenim un Pla d’Entorn amb un potencial molt gran per a desenvolupar aquests programes d’aprenentatge a l’estiu, tant com a marc possibilitador en la gestió, organització i funcionament més estrictament formal; com pels objectius i línies estratègiques que postula. A més, és un marc que donarà garanties de continuïtat i d’estabilitat a la proposta. Ara només cal posar a funcionar la maquinària, amb temps, il·lusió i lideratge. En el context actual no podem perdre aquesta oportunitat.
 

Comentarios
Multimedia Diari