Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Más de Opinion

Aprenentatge equitatiu a l’estiu de la Covid-19

A Catalunya tenim un Pla d’Entorn amb un potencial molt gran per a desenvolupar aquests programes d’aprenentatge a l’estiu
 

Francesc Roca Rossell

Whatsapp
Aprenentatge equitatiu a l’estiu de la Covid-19

Aprenentatge equitatiu a l’estiu de la Covid-19

El lideratge i les competències sobre els anomenats «casals d’estiu» no està massa clara sobre qui ha de recaure, resta en terra de ningú o de tots alhora: els mateixos centres, les AMPES, les entitats del lleure, els serveis socials del municipi?

Aquest estiu proper, gràcies a la reflexió que en l’àmbit educatiu s’ha produït sobre els «casals» compensatoris de desigualtats, sobretot amb relació als col·lectius més vulnerables, s’està pressionant al sistema i ens esperona a repensar el marc i la responsabilitat d’aquests, òbviament amb totes les mesures preventives, higièniques i sanitàries escaients.

La norma és ben clara quan diu que les administracions públiques educatives són les que han de posar els recursos necessaris per compensar la desigualtat, i també és cert i clar que cal comptar amb la comunitat escolar i educativa del mateix centre, així com la de l’entorn per donar una resposta ben ajustada a l’actual context, per fer efectiva la participació real de tots els sectors afectats. 

Si sumem aquests dos paràmetres, es fa ben evident (i també a l’hora de ser eficients amb els recursos públics) que el marc a Catalunya on treballar col·laborativament i amb corresponsabilitat és el Pla Educatiu d’entorn 0-20 de febrer de 2019. Primera perquè els objectius que persegueix i les línies de treball són les adients per a fer-ho.

Segona, perquè ja tenim una xarxa de treball socioeducatiu que és el que cal en aquests casos. I en tercer lloc, perquè existeix un conveni entre l’administració de la Generalitat de Catalunya i l’administració local que permet, amb les addendes oportunes, agilitzar la gestió tant econòmica com administrativa, i atorga aquell lideratge tècnic i professional que pot reunir tots els recursos de la zona per a fer-ho possible, i fer-ho ajustat al context concret. 

Només cal que es tinguin convenientment marcades les línies i procediments de treball pels «casals d’estiu». Les recomanacions també són clares: cal seguir les propostes educatives dels PAE anglesos (programes d’aprenentatge a l’estiu) que la recerca educativa avala, i als que tant Save the Children com la Fundació Bofill donen suport i forma. 

A Catalunya tenim un Pla d’Entorn amb un potencial molt gran per a desenvolupar aquests programes d’aprenentatge a l’estiu, tant com a marc possibilitador en la gestió, organització i funcionament més estrictament formal; com pels objectius i línies estratègiques que postula. A més, és un marc que donarà garanties de continuïtat i d’estabilitat a la proposta. Ara només cal posar a funcionar la maquinària, amb temps, il·lusió i lideratge. En el context actual no podem perdre aquesta oportunitat.
 

Comentarios

Lea También