Arcadi Oliveres, gran doctor en drets humans

Tot ho feia amb coratge màxim i dient les coses pel seu nom, la qual cosa solia treure de polleguera la classe dirigent

09 abril 2021 09:24 | Actualizado a 09 abril 2021 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Em sento molt i molt trist per la mort d’Arcadi Oliveres i Boadella. La mort sempre és un tràngol dur. Deixant de banda cap mena de connotació religiosa o filosòfica, aquest personatge valia el seu pes en or. Home de fortes conviccions, la millor carta de presentació no passa per activar cap encenser. Em remeto estrictament als fets de la seva trajectòria. L’any 1974 encetà el seu lligam amb l’organització católica Pax Christi, per a promoure la pau i la reconciliació entre tots els pobles. Set anys més tard, ingressava a Justícia i Pau, associació amb objectius idèntics envers l’harmonia universal i els drets humans (essent-ne president de 2001 a 2014).

Pel que fa a la militància política, n’obviaré el meu pensament. Si més no, de cara a no ferir cap mena de susceptibilitat, en un entorn polític encara prou crispat. Això sí, no sense reconèixer abans les seves arrels profundament democràtiques contra el feixisme, des de l’època d’universitari, en plena dictadura franquista… M’interessa sobretot la seva projecció social i humana. Un autèntic crac de moviments paral·lels amb la tesi del «descalç sobre la terra vermella», que ens digué adeu l’agost de l’any passat. 

Admiro moltíssim la seva rauxa i la llarga producció literària per a donar a conèixer la seva tesi. Especialitzat en punts punyents com ara la vergonya del deute extern dels països pobres, les relacions entre primer i quart món, l’economia de defensa, preconitzava el decreixement. Podrà semblar un contrasentit, malgrat que aquesta visió arrela plenament amb motiu de la Covid-19. Tot ho feia amb coratge màxim i dient les coses pel seu nom, la qual cosa solia treure de polleguera la classe dirigent. Òbviament, el seu paper de corcó els molestava.

Perdem una «punta de llança» en un moment històric summament complex i malmès. La pèrdua de valors econòmics, sanitaris, assistencials, socials, judicials i de pur respecte humà requereixen líders de rocam que trepanin la ignomínia, deixadesa i el menfotisme de massa polítics acomodats a situacions de pur privilegi personal. No gaire empàtics amb el patiment de bona part de la població… Poc interès demostren en conrear una democràcia real de servei als refugiats (o, més ben dit, desplaçats), a la cultura de la pau, al consum responsable, al canvi climàtic, al desarmament efectiu (i no teatral), a l’anticapitalisme. La seva llengua era com un bisturí que «talla», sense embuts, les postures que volen ignorar els fets.

Sentir frases ‘mitineres’ com que «cal mirar al futur» o «hem de construir un futur millor» li regiraven els budells. Sobretot perquè era home de fets, que no pas de paraula buida. Tot i això, el seu pensament profund ressona amb contundència en diferents llibres trets al mercat. El darrer, justament, a primers de febrer: Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar. No deixa de ser un compendi a tall d’obra pòstuma. Hi expressa les seves utopies factibles. Amb forta emoció, certifico que «el cel nou i la terra nova, de nosaltres encara són lluny». N’Arcadi, tanmateix, ens assenyala el camí.

Josep Ballbè i Urrit: Periodista.

Comentarios
Multimedia Diari