Avançament/ajornament d'Estat

La pregunta òbvia és si hi haurà prou temps per dotar-se de totes les estructures d'Estat, i la resposta òbvia és que no

19 mayo 2017 23:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ens referim de forma dual a l’avançament/ajornament de les eleccions autonòmiques, ja que, com és ben sabut, les eleccions al Parlament toca fer-les cada quatre anys, per la qual cosa és clar que cal parlar d’avançament de les eleccions; ara bé, el que quasi tothom donava per fet era que no s’exhauriria la legislatura i que molt probablement les eleccions se celebrarien al març. Al marge dels interessos partidistes de CiU i d’ERC al voltant de quina data els convenia més, hi ha un element que és cabdal en aquesta decisió: l’argument que calia celebrar les eleccions a finals de setembre per disposar de prou temps per aixecar les estructures d’Estat imprescindibles perquè una Catalunya sobirana esdevingués viable. Algunes d’aquestes estructures ja existeixen (al marge que s’hagin de reforçar), com és el cas del sistema judicial, de l’administració educativa o de la policia. D’altres, no existeixen com a tals però disposen (de forma embrionària) dels òrgans necessaris per desenvolupar-les, com ara la xarxa consular, la banca central o la hisenda pròpia. Finalment, n’hi ha que no existeixen en absolut, com ara un ens postal o una seguretat social, per exemple.

La pregunta òbvia és si hi haurà prou temps per dotar-se de totes aquestes estructures, i la resposta òbvia és que no. Sí que hi haurà prou temps per establir les bases de bona part d’elles, això sí, sense oblidar en cap moment la bel·ligerància jurídica i política del govern central, que, lògicament, posarà totes les traves possibles a aquest procés d’infraestructura institucional. La culminació d’aquest procés dependrà, bàsicament, de dos factors. El primer factor consistirà en l’habilitat tècnica per construir tot aquest entramat institucional de forma sòlida i amb prou base jurídica (i amb el suport de més grups parlamentaris més enllà de CiU i ERC). I el segon factor consistirà a convèncer els indecisos que una de les finalitats intrínseques del procés és, justament, millorar la qualitat de vida de la gent.

Fa uns dies Miquel Iceta, en relació a la polèmica amb els serveis d’hemodinàmica de Tarragona, es queixava que n’estava fins als nassos de les estructures d’Estat mentre que hi havia ciutadans que morien d’infart pel fet de no poder ser atesos. La clau de la qüestió és, justament, que aquestes estructures d’Estat serveixin per millorar la qualitat de vida de la gent per tal que no passin aquesta mena de coses. Si des del bloc sobiranista són capaços de transmetre aquest missatge, el procés, sens dubte, avançarà.

Comentarios
Multimedia Diari