Barcelona necessita compradors de fora

En mans dels turistes. El futur del comerç del centre de la ciutat depèn dels visitants. Els botiguers volen obrir més diumenges per atraure clients de l’àrea metropolitana i la resta de Catalunya i fer front als elevats lloguers

17 diciembre 2018 11:45 | Actualizado a 06 febrero 2019 17:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Actualment la ciutat de Barcelona té més de 22.000 comerços de proximitat. En els últims cinc anys han caigut en gairebé un 9% les visites dels barcelonins al centre de la ciutat i això ha afectat directament els botiguers que tenen la necessitat de captivar els visitants per poder facturar el que necessiten perquè el negoci funcioni.

Per tant cal atraure gent de l’àrea metropolitana, de la resta de Catalunya, turistes i passavolants que facin compres a les botigues de Barcelona per un valor de 3.000 milions d’euros. Només així es podrà evitar el tancament de 1.300 comerços de proximitat, sobretot de la zona del centre i voltants. Aquesta és la principal conclusió d’una enquesta a mil residents i a sis-cents comerciants feta per Barcelona. Oberta, l’associació que uneix dinou eixos comercials turístics de la ciutat.

De l’estudi també s’extreu que la principal preocupació dels comerciants és el preu dels lloguers. Al centre de Barcelona hi ha una pressió molt forta sobre la taxa d’esforç, és a dir, la relació entre el que es paga per metre quadrat de lloguer a l’any i les vendes que es fan en una determinada zona. Doncs, atenció: a les botigues del centre la taxa d’esforç pot arribar al 15% de mitjana i en casos com el passeig de Gràcia s’enfila fins al 25%.

Aquesta situació és insostenible i molts comerços tradicionals s’han vist obligats a baixar la persiana per sempre. En el seu lloc s’hi han instal·lat grans cadenes internacionals fent que els principals carrers comercials de les grans ciutats tinguin tots les mateixes botigues,  perdent així, considero, el seu atractiu, identitat i diversitat comercials.

Cal aturar aquesta situació i posar en marxa tots els recursos possibles per atraure compradors al centre de la ciutat de Barcelona. Entre els deures que cal fer hi ha la millora de la mobilitat facilitant l’accés en transport privat als eixos comercials turístics i promocionar la ciutat de Barcelona com a destinació turística de compres per guanyar competitivitat en l’àmbit internacional i ampliar els horaris comercials. 

Segons aquest estudi, el 63% dels comerciants del centre de Barcelona està d’acord que s’hauria de poder obrir més diumenges que els que estableix la normativa actual de l’Ajuntament, que permet fer-ho als mesos de maig i octubre.

El 40% dels enquestats assegura que obriria tots o gairebé tots els diumenges i és que els comerciants tenen clar que cal maximitzar la probabilitat que quan un visitant necessiti quelcom ho pugui comprar perquè trobarà els comerços oberts.

Si s’obrissin més diumenges, es calcula que augmentaria un 18% la facturació dels botiguers del centre i, a més, es generarien 1,5 llocs de treball de mitjana per comerç, la qual cosa suposaria la creació de 3.300 llocs de treball. Per tot plegat és una mesura molt beneficiosa que cal que l’Ajuntament tingui en compte si no vol que Barcelona es quedi sense el teixit comercial de tota la vida. 

Internet, l’assignatura pendent

També poso deures als botiguers. Per vendre més, cal adaptar-se als nous hàbits de consum i això implica vendre també per internet. El consumidor d’ara és infidel i avui compra en una botiga i demà ho fa on line.

Gairebé la meitat dels comerços de Barcelona no tenen presència a la xarxa i només el 20% tenen botiga on line. Davant d’això l’Ajuntament destinarà 345.000 euros a ajudar-los per ampliar la seva oferta amb venda electrònica. Una gran notícia que també es pot complementar amb el foment del click and collect, és a dir, fer les compres on line i anar a buscar-les a la botiga física o en punts de recollida. 

D’aquesta manera es podrien evitar els 15 milions de desplaçaments anuals per Barcelona que fan els missatgers per entregar als domicilis les compres fetes on line amb els problemes de mobilitat i contaminació que això comporta. A més, amb el click and collect aquests 15 milions de viatges es convertirien en visites als eixos comercials, el que representaria un 4% més d’afluència anual i un augment de les compres impulsives que es fan a les botigues físiques.

 

Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des de 1994.

Comentarios
Multimedia Diari