Bruguera i Víctor Mora. La formació sentimental dels lectors

Passió per la lectura. Gràcies a l’editorial i al guionista de còmics català vam desitjar que passessin set dies per córrer al quiosc i descobrir la continuació d’aquella aventura que s’havia quedat penjada del fil del suspens

01 julio 2020 10:10 | Actualizado a 01 julio 2020 10:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Segur que no descobreixo res de res si us dic que vivim temps estranys. Confinament, coronavirus i un seguit d’insòlites experiències que, en molts casos, han fet que la percepció de moltes de les coses que ens envolten hagi quedat notablement alterada. L’any passat, el 2019, va viure un fet que potser ha passat una mica desapercebut i que per tot allò que representa gosaria a dir que és una part fonamental de la formació sentimental de molts lectors de diferents generacions i que val la pena ressenyar. Es tracta del nou i esperem que definiu renaixement d’un mític segell literari que ha viscut lligat a la realitat sòlida i íntima del país durant més d’un segle. La història arrenca l’any 1910 quan Joan Bruguera, amb 25 anys i una visió de futur insòlita, crea l’editorial El Gato Negro, especialitzada en històries per capítols i en llibres d’acudits.

I curiosament i desafiant qualsevol pronòstic mínimament optimista, un país amb uns índexs de lectura que feien plorar veu com les seves llars s’omplen de publicacions del segell Bruguera amb tirades de milers d’exemplars i una gran diversitat estètica i temàtica.

Un nou moviment empresarial ha portat el projectea mans de Random House Mondadori

Amb les seves llums i moltes ombres com l’explotació, el treball a preu fet, la manca de drets dels creadors i uns sous miserables, Bruguera es converteix aviat en la reina indiscutible de la literatura popular. Tota mena de tebeos, llibres novel·les negres, de l’oest, d’amor, de detectius i tot a preus econòmics sostenen un regnat que es manté fins que l’any 1982 fa suspensió de pagaments. Després passa a mans del Grupo Z que l’any 2006 el fa tornar a les llibreries convertit en un petit segell literari del grup, dirigit per Ana Maria Moix, amb l’objectiu de publicar novel·les d’autor.

Però el projecte no qualla i, ara, un nou moviment empresarial l’ha portat a mans de la multinacional Random House Mondadori que ha començat una nova etapa dedicada a publicar el fantàstic material d’arxiu nacional i internacional que atresora, amb la idea inicial de publicar 45 títols per any i de crear el Premi Bruguera de Cómic y Novela Gráfica.

Entre els llibres que ja ha publicat podem parlar de la recopilació de tots els almanacs i extres d’un personatge mític, el Jabato. Quan fa 60 anys del seu naixement, aquest àlbum recull en edició facsímil tots els números extres publicats entre 1960 i 1965 i resulta un magnífic homenatge a Víctor Mora i a Francisco Darnís, els creadors de l’heroi.

Mora, treballant amb Miguel Ambrosio Ambrós, ja havia creat anys abans El Capitán Trueno, convertint-se en un cas clar d’autocompetència dins el mateix segell editorial.

Entre els llibres que ja ha publicat hi ha tots els almanacs i extres d’un personatge mític, el Jabato

I sense cercar-hi fidelitat història, ja que cal tenir en compte que a mesura que guanyava fama les trames s’anaven complicant i incorporant anacronismes greus, El Jabato narrava les aventures d’un camperol transformat en gladiador i de Taurus, un llenyataire gegant, dos ibers proscrits que fan estralls entre els romans. Al seu costat, Clàudia, una jove patrícia romana convertida al cristianisme, Fideo de Mileto, un escanyolit músic i poeta grec i altres personatges ocasionals com Tai-Li i el seu tigre Bambú.

En qualsevol cas seria bo que aquesta nova reedició, a banda de fer-nos recuperar les essències infantils, de fer reviure una època de, malgrat tot, sòlida felicitat infantil, servís també com a toc d’atenció i permetés afavorir una revisió de la vida i de la gran obra de Víctor Mora, un escriptor prodigiós i prolífic, amb novel·les com Els plàtans de Barcelona, El tramvia blau o El cafè dels homes tristos, una nòmina de personatges com els ja esmentats i El Corsario de Hierro, Dani Futuro, El Sheriff King o El Cosaco Verde i una infinitat d’aventures plenes d’imaginació i d’emoció, dues qualitats fonamentals a l’hora d’estimar la literatura. Potser és hora de reconèixer que gràcies a Víctor Mora, Francisco Darnís, Ambrós i tota l’extensa nòmina d’autors i d’il·lustradors de Bruguera, molts vam aprendre a apassionar-nos per la lectura i a desitjar que passessin set dies per córrer al quiosc i descobrir la continuació d’aquella aventura que s’havia quedat penjada del fil neguitós del suspens.

* Periodista. Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l’Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l’ombra fresca d’una morera.

Comentarios
Multimedia Diari