Certificats, el nou carnet digital amb les dades de la vacunació encara trigarà

Tardança. D’aquí tres mesos l’Unio Europea contarà amb un sistema Inter-operatiu per llegir un certificat digital de vacunació. D’aquí tres mesos

28 febrero 2021 18:30 | Actualizado a 01 marzo 2021 06:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El termini l’ha fixat la Comissió i vol dir que de moment sembla difícil que el turisme pugui recuperar-se per la Setmana Santa. Difícil poder tornar a viatjar, difícil entrar i sortir de casa, difícil tot.

El calendari d’un retorn a una certa normalitat queda fixat així pel juny i amb ell la Comissió intenta mantenir oberta una finestra a l’esperança.

L’economia la necessita tant com els ciutadans cansats de tanta angoixa. La Comissió Europea confia en que hi haurà a llarg termini una represa, pot ser cap a finals de l’any. I entén que en el segon trimestre del 2022, l’any vinent, els 19 països de l’Unio monetària podrien retornar al nivell de riquesa per capità que tenien abans de la pandèmia però mai a les previsions de creixement que es van fer en aquell moment.

La zona euro ha perdut set punts de PIB i amb molta sort en recuperarà 3 o 4 aquest any tot i que de moment tot està vinculat a la capacitat d’unes vacunes que no acaben d’arribar a on se les esperava.

La Comissió admet un «error de càlcul industrial» i els patrons de les companyies farmacèutics, s’excusen en les dificultats per fabricar un producte per el que han acceptat subvencions a canvi d’uns lliuraments que ara no poden garantir.

Aixis el director executiu de AstraZeneca s’ha adreçat als eurodiputats: «Ho sento tant com vostès.. fem tot el que podem.. això de fer vacunes es molt mes complicat que produir altres medicaments».

I com el dubte existeix sobre el fet que la farmacèutica hagi enviat al Regne Unit dosis produïdes a Brussel·les el mateix Pascal Soriot ha negat aquest fet i explicat perquè no poden portar aquí les dosis fetes al Regne Unit ni que el contracte amb la Unió s’hagués signat primer: «Al Regne Unit produïm només dosis per 65 milions de ciutadans i vostra son molts mes».

Aixis doncs la Comissió obre una altre debat: certificats per poder circular. Certificats de vacunació, es clar.

«Tècnicament el sistema estarà a punt d’aquí 3 mesos», va afirmar Von der Leyen després d’una reunió en la que els caps de govern europeus van trobar una mica genèrics els càlculs de futur.

La Comissió va presentar un pla de distribució de les futures dosis en el que «l’únic clar es que amb molta sort aquesta primavera ens podrem repartir la meitat del que estava previst?”. La pregunta la va fer l’italià Mario Draghi que en la estrena com a nou cap del govern Itàlia diuen que va lloar el Regne Unit posant veu al que molts altres pensen: les vacunes han fet de Boris Johnson un home de seny i el seu pla de vacunació ha convertit el Brexit en un acert.

El drama es important. La Comissió pensa que aqui no s’ha acabat encara la batalla. L’objectiu es el de reorganitzar la industria farmacèutica, per començar. Reforçar el control del que es pot exportar com segon pas i impulsar un mercat quasi autosuficient en temes farmacèutics o del que sigui.

Però mentres tant el mes concret que poden oferir es un certificat, un nou carnet digital amb les dades de la vacunació, la prova PCR(el test anti-Covid) o la xifra d’anti-cossos si el qui es vol desplaçar ha superat amb èxit aquest mal.

L’ús nacional d’això i el risc d’una segregació evident si es comença a aplicar per obtenir un treball o disfrutar d’un servei cultural o entrar en un supermercat es un debat que no es vol fer a nivell europeu.

L’acord es sobre els requisits per passar les fronteres. La resta del debat dependrà del que vulgui fer cada estat, ens diuen a Brussel·les esperant les vacunes i fent amb els certificats euro-psicologia del que encara no hi ha.. la dignitat d’admetre que un any després ningú ni aqui ni allà sembla sentir se responsable dels morts.


Periodista. Nascuda a Tarragona, Griselda Pastor és corresponsal de la Cadena Ser a Brussel·les des del 1998.

Comentarios
Multimedia Diari